Proiectul "Biroul de asistență pentru comerț în cadrul Parteneriatului estic" al EU4Business vă va ajuta să identificați obstacolele comerciale și să înțelegeți mai bine aspectele de reglementare și procedurale în domeniul comerțului cu bunuri și servicii. În curând, această platformă online de tip ghișeu unic va fi disponibilă și va oferi acces la informații comerciale (tarife, măsuri netarifare, impozite, statistici și proceduri comerciale).
Programul are ca scop de a consolida coeziunea economică, teritorială și socială din Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale inclusive, durabile și integrate și îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor în zona așa-numitelor „microregiuni” Ungheni și Cahul.
Programul „Politici de sprijin pentru IMM-urile din zonele rurale” implementat de ODIMM, oferă servicii de consultanță și instruire IMM-urilor din zonele rurale pentru a îmbunătăți accesul lor la instrumente și servicii pentru dezvoltarea afacerilor. Obiectivul final al programului constă în reducerea disparităților economice și sociale din zonele rurale prin introducerea inițiativelor active de ocupare a forței de muncă și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din zonele rurale.
Programul ZLSAC – BERD – Faza II oferă consiliere de afaceri pentru IMM-uri cu scopul de a-și îmbunătăți cunoștințele tehnice, manageriale și despre piață și capacitatea de dezvoltare a unor proiecte de investiții.
Acest program este destinat să ajute întreprinderile să profite din plin de oportunitățile acordurilor privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană. Proiectele de consultanță în afaceri cu mentori locali și consilieri internaționali sporesc competitivitatea IMM-urilor, facilitează exporturile, adoptă noi standarde, sporesc gradul de conștientizare a ZLSAC, oferă un acces mai bun la finanțare, și îmbunătățesc calitatea serviciilor locale de consultanță în afaceri.
Proiectul "EU4Business: Conectarea companiilor" susține IMM-urile în efectuarea exporturilor către țările UE. Puteți solicita instruire, îndrumare și chiar întâlniri de afaceri cu companii din UE.
Organizațiile de sprijinire a afacerilor - organizații sectoriale, organizații de suport a femeilor antreprenoare, clustere - pot lucra, de asemenea, în parteneriat cu omologii lor din UE, într-o abordare de la egal la egal.
Dacă vă interesează disciplinele STEM și inovațiile sau doriți să creați o întreprindere într-un sector inovator și să vă pregătiți pentru investiții, programul "Startup City Cahul" ar putea fi potrivit pentru dvs. În următorii 4 ani, cel puțin 20 de întreprinderi noi locale urmează să beneficieze de asistență și sprijin; vor fi sprijinite 15 inițiative non-IT; 2.600 de persoane vor beneficia de programe de educație antreprenorială; 24 de evenimente vor fi organizate pentru antreprenori.
Proiectul "Biroul de asistență pentru comerț în cadrul Parteneriatului estic" vă poate ajuta să sporiți legăturile economice între UE și țările din cadrul Parteneriatului Estic. Proiectul va identifica obstacolele de reglementare și procedurale în calea comerțului prin intermediul cercetărilor la nivel național privind măsurile netarifare și va oferi ghiduri sectoriale privind exportul către UE. Instituțiile naționale relevante vor fi mai bine pregătite să colecteze și să prelucreze datele privind comerțul pentru diverse sectoare, în timp ce întreprinderile și organizațiile de suport în afaceri vor obține o consolidare a capacităților de analiză a pieței pentru a identifica noi oportunități în regiune și în UE.