Hub-ul de afaceri din Edineț a fost creat cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul programului Primarii Pentru Creștere Economică (M4EG) și are drept scop stimularea și motivarea tinerilor în inițierea propriilor afaceri prin consolidarea conectivității și comunicării dintre ONG-uri, factori de decizie, tineri, reprezentanți ai sectorului academic și de afaceri. Hub-ul de afaceri oferă IMM-urilor spațiu și tot sprijinul logistic necesar pentru organizarea cursurilor și seminarelor: echipament pentru prezentări, materiale pentru organizare evenimente, sprijin pentru informare și promovare eveniment, etc.).
În cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării” în 3 orașe din regiunea de Sud a Moldovei, IMM-urile regionale și locale, pot beneficia de consultanță și își pot dezvolta capacitățile prin training și coaching individual.
Ungheni Business HUB a fost creat în cadrul proiectului UE „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării” și contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri solid, colaborând cu instituțiile și autoritățile administrației publice.
Hub-ul susținut de Uniunea Europeană, încurajează antreprenorii mici și mijlocii din zonele rurale din regiunea de nord să dezvolte afaceri agricole și neagricole, facilitând accesul la finanțare și dezvoltarea capacităților actorilor din sector.
Pe platforma EBA, IMM-urile pot găsi informații utile cu privire la ateliere practice și sesiuni de coaching, precum și evenimente de colaborare în rețea, care contribuie la dezvoltarea abilităților tehnice și la o comunicare de afaceri mai deschisă și calitativă prin schimbul de cunoștințe și experiență.
În cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării”, activitățile principale implementate de către EBA Moldova sunt: inițierea companiilor regionale exportatoare în practicile și instrumentele necesare pentru accesul la piața UE, oferirea de training individual companiilor din regiune, pentru a asigura calitatea produsului, accesul la finanțare și reprezentarea internațională.
Proiectul Uniunii Europene “Suport pentru IMM-uri în zonele rurale”, implementat de ODIMM, contribuie la îmbunătățirea calității vieții rurale pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.
Prin intermediul acestui proiect, UE acordă sprijin financiar celor două programe naționale de susținere a afacerilor: programul PARE 1 + 1 (Programul național de atragere a remitențelor migranților în economia reală a Republicii Moldova) și programul WiB (Women in Business). Sprijinul va include servicii de consultanță, îndrumare și instruire, precum și sprijin financiar.
Programul are ca scop de a consolida coeziunea economică, teritorială și socială din Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale inclusive, durabile și integrate și îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor în zona așa-numitele „microregiuni” Ungheni și Cahul.
Inițiativa Est privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC) are ca obiectiv consolidareacapacității sectorului privat, în special a IMM-urilor, pentru a concura pe piețele locale și internaționale, prin: oferirea de asistență tehnică pentru intermediarii financiari omologi prin intermediul activităților instituționale și de consolidare a capacității și a serviciilor de consultanță acordate IMM-urilor la nivel regional și local, prin promovarea dezvoltării rurale cu accent deosebit pe dezvoltarea lanțurilor valorice agroalimentare.
Programul ZLSAC – BERD – Faza II oferă consiliere de afaceri pentru IMM-uri cu scopul de a-și îmbunătăți cunoștințele tehnice, manageriale și despre piață și capacitatea de dezvoltare a unor proiecte de investiții.
Proiectul ajută întreprinderile mici și mijlocii să beneficieze de oportunitățile oferite de crearea zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC), prin creșterea competitivității IMM-urilor și dezvoltarea know-how-ului de afaceri.
Acest program este menit să ofere asistență tehnică: furnizează servicii pentru a ajuta IMM-urile să elaboreze și să pună în aplicare proiecte de investiții de capital de calitate, asigură IMM-urilor asistență la elaborarea și punerea în aplicare a unor proiecte de investiții viabile, a planurilor de afaceri și a raportării financiare, oferă consultanță privind practicile ecologice sau eficiente din punct de vedere energetic.
Acest program este destinat să ajute întreprinderile să profite din plin de oportunitățile acordurilor privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană. Proiectele de consultanță în afaceri cu mentori locali și consilieri internaționali sporesc competitivitatea IMM-urilor, facilitează exporturile, adoptă noi standarde, sporesc gradul de conștientizare a ZLSAC, oferă un acces mai bun la finanțare, și îmbunătățesc calitatea serviciilor locale de consultanță în afaceri.
Consultanții pot oferi asistență intermediarilor financiari, axându-se pe proiecte și clienți specifici. Instituțiile financiare partenere (IFP), la rândul lor, pot beneficia de asistență în ceea ce privește extinderea mobilizării la nivel regional și diversificarea clientelei. De asemenea, în cadrul proiectului, sunt furnizate răspunsuri bine direcționate în situații de criză servicii de consultanță bancară în domeniul finanțării comerciale și răspândirea de cunoștințe de specialitate moderne în domeniul bancar privind finanțările comerciale.
Portalul este un instrument național de informare pentru agenții economici implicați în comerțul internațional, pentru autorități, dar și pentru alte părți interesate, care vor beneficia de informații sigure, din prima sursă, cu privire la legislația vamală, regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, acte permisive și regulile de trecere a mărfurilor și mijloacelor de transport peste frontieră.
Programul „Femei în afaceri” ajută întreprinderile mici și mijlocii conduse de către femei să acceseze finanțarea și know-how-ul de care au nevoie pentru a se dezvolta. De asemenea, programul oferă formare, mentorat și alte forme de sprijin pentru a le permite femeilor întreprinzătoare să își împărtășească experiențele și să învețe unele de la altele.
IMM-urile pot implementa în comun proiecte și programe de dezvoltare, precum și pot primi consultanță privind soluționarea eficientă a problemelor prin intermediul Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM) - o platformă creată de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și 6 incubatoare din Republica Moldova, cu suportul UE.
În cadrul Incubatorului de Afaceri din Cahul susținut de ODIMM și UE, IMM-urile pot beneficia de următoarele servicii: spațiu de închiriat pentru birouri și pentru producție, la preț mai mic decât cel comercial, servicii administrative și tehnice, consultanță și ghidare în afaceri, acces la finanțare.
Creat cu sprijinul ODIMM și a Uniunii Europene, incubatorul susține dezvoltarea întreprinderilor nou create, prin oferirea spațiului de închiriat pentru birouri, servicii de bază pentru asigurarea condițiilor de muncă, precum și servicii de consultanță în inițierea afacerii.
Companiile incubate sunt găzduite în incubatorul creat cu suportul ODIMM și UE, pe o perioadă de 3 ani, unde primesc consultanță și instruire în managementul afacerilor.
IP IARD este instituția publică, necomercială, creată cu suportul UE și ODIMM, ce oferă antreprenorilor idei și planuri de afaceri viabile, spațiu necesar activității, servicii de logistică și de consultanță în elaborarea planurilor de afaceri de succes.
IMM-urile își pot dezvolta propria afacere, beneficiind de mai multe facilități, precum: închirierea spațiului, seminare în domeniul dezvoltării afacerii și acces la finanțări. În cadrul Incubatorului de Afaceri din Leova, deschis cu sprijinul Uniunii Europene și ODIMM, antreprenorii își pot împărtăși ideile inovatoare și experiența cu alți agenți economici.
În cadrul Incubatorului de Afaceri susținut de UE și ODIMM, IMM-urile pot beneficia de următoarele facilități: spațiu de închiriat pentru birouri și pentru producție, la preț mai mic decât cel comercial, servicii administrative și tehnice, consultanță și ghidare în afaceri, acces la finanțare.
Incubatorul de Afaceri din Rezina creat cu suportul Uniunii Europene și a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), contribuie la promovarea antreprenoriatului local, crearea noilor locuri de muncă și dezvoltarea abilităților și culturii antreprenoriale a IMM-urilor, oferind consultanță în inițierea și dezvoltarea unei afaceri de succes.
În cadrul incubatorului, IMM-urile beneficiază de suportul necesar pentru inițierea unei afaceri: spațiu de închiriat pentru birouri și pentru producție, la preț mai mic decât cel comercial, servicii administrative și tehnice, consultanță și ghidare în afaceri, acces la finanțare.
Creat cu sprijinul UE și ODIMM, Incubatorul de Afaceri ajută antreprenorii din raionul Ștefan-Vodă să creeze și să-și dezvolte afacerile, prin asigurarea acestora timp de 3 ani cu urmatoarele facilități: spațiu de închiriat pentru birouri și pentru producție, la preț mai mic decât cel comercial, servicii administrative și tehnice, consultanță și ghidare în afaceri, acces la finanțare.
În cadrul incubatorului creat cu suportul Uniunii Europene, IMM-urile pot beneficia de susţinere logistică și informațională permanentă, pentru ca aceştia să-şi inițieze și dezvolte afacerile și să creeze noi locuri de muncă, ceea ce va duce la creşterea semnificativă şi durabilă a nivelului de trai al populaţiei din Soroca.
Întreprinzătorii sau întreprinderile, care se află la orice etapă – idee sau o întreprindere activă cu sucursale – pot depune cererea ca să fie incluși în incubatorul de afaceri pentru dezvoltare ulterioară. Incubatorul de afaceri al PI Edineț a fost creat în cadrul inițiativei M4EG, pentru a sprijini înființarea și dezvoltarea cu succes a întreprinderilor din regiunea de nord a Moldovei.
Clusterul susținut de Uniunea Europeană facilitează accesul membrilor acesteia la piața internă europeană, înlesnește colaborarea între membri și managementul inovării, contibuie la crearea activităților de vizibilitate și marketing și oferă consultanță.