EFSE publică un raport de impact care evidențiază sprijinul acordat întreprinderilor mici

Armenia Azerbaidjan Georgia Moldova Ucraina
EFSE publică un raport de impact care evidențiază sprijinul acordat întreprinderilor mici

Fondul european pentru Europa de Sud-Est (EFSE) și-a publicat astăzi Raportul de impact, care prezintă realizările fondului în ceea ce privește sprijinirea întreprinzătorilor ca factori motori ai microîntreprinderilor și ai întreprinderilor mici (MIM) – coloana vertebrală economică a regiunilor vizate de fond.

Obiectivul EFSE este de a stimula dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-Est și în regiunea vecinătății estice europene – unde beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul inițiativei EU4Business – prin furnizarea durabilă de resurse financiare suplimentare pentru dezvoltare, îndeosebi MIM-urilor și gospodăriilor particulare, prin intermediul unor instituții financiare calificate.

Cel mai recent raport al fondului, „Reducerea decalajului”, ilustrează rolul-cheie pe care îl joacă fondul nu numai în ceea ce privește promovarea unui mediu financiar robust și sănătos în care să prospere MIM-urile existente, ci și în ceea ce privește facilitarea accesului întreprinzătorilor aflați la început de drum la resursele și sprijinul de care au nevoie pentru a transforma ideile strălucite în noi afaceri de succes. S-au creat căi de legătură între start-upuri și investitori, piețe locale și instituții financiare internaționale, întreprinzători inovatori și mentori experimentați, precum și între întreprinzătorii înșiși, care vor forma generația viitoare de pionieri ai industriei. 

În 2017, operațiunile EFSE au făcut posibilă acordarea a peste 137 000 de subîmprumuturi individuale pentru creșterea calității vieții și susținerea dezvoltării economice. Instrumentul pentru dezvoltare al fondului a depășit 16 000 de beneficiari finali în ceea ce privește măsurile de consolidare a capacității, mentorat și formare. Până la finalul anului 2017, EFSE și Instrumentul pentru dezvoltare al acestuia deblocaseră în total 6,5 miliarde EUR pentru misiunea fondului de a favoriza finanțarea durabilă și responsabilă. 

Fondul european pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a fost creat de Banca pentru Dezvoltare KfW (KfW) cu sprijin financiar din partea Ministerului Federal German al Cooperării și Dezvoltării Economice (BMZ) și din partea Comisiei Europene.

Obiectivul său este de a favoriza dezvoltarea economică și prosperitatea în Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Kosovo, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Ucraina și Turcia.

Având în vedere că accesul la finanțare este un factor-cheie pentru reușita dezvoltării segmentului microîntreprinderilor și al întreprinderilor mici și mijlocii, EFSE se concentrează pe sprijinirea consolidării capacității sectoarelor financiare locale de a asigura o finanțare adecvată și durabilă. Fondurile oferite de EFSE cu titlu de finanțare pe termen lung sunt canalizate spre beneficiarii de împrumuturi – în primul rând microîntreprinderi și întreprinderi mici (MIM), dar și gospodării particulare pentru îmbunătățiri aduse locuințelor – prin instituții de credit partenere locale. Instrumentul de dezvoltare al EFSE susține activitățile de investiții ale EFSE, oferindu-le instituțiilor de credit partenere servicii de asistență tehnică, de consultanță și de formare pentru consolidarea capacității operaționale și a gestionării profesioniste. 
Raportul se poate citi online ca raport interactiv sau se poate descărca sub forma unui document PDF complet.

 

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
reject_all
accept_all