Parteneriatul estic: Pregătit pentru comerț – o inițiativă EU4Business urmărește să îmbunătățească competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii din cele șase țări membre ale Parteneriatului estic
Uniunea Europeană și Centrul Comercial Internațional (ITC) au lansat un proiect de inițiativă pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din țările membre ale Parteneriatului estic (EaP) să se integreze în lanțuri valorice globale.
„Parteneriatul estic: Pregătit pentru comerț – o inițiativă EU4Business” este un proiect cu o durată de trei ani, care marchează o nouă colaborare între UE, ITC și cele șase țări membre ale Parteneriatului estic.
Proiectul a fost demarat la 1 septembrie, odată cu lansarea unei faze incipiente de șase luni pentru adaptarea activităților și a abordării la condițiile economice în continuă schimbare din toate țările EaP. În ultimele decenii, țările EaP au înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește modernizarea economiilor și integrarea în piața mondială. Cu toate acestea, țările continuă să se confrunte cu avansarea reformelor economice în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și investitori. De asemenea, acestea trebuie să valorifice oportunitățile, încă slab utilizate, de a dezvolta schimburi comerciale cu UE.
Se consideră, în general, că IMM-urile joacă un rol central în transformarea economică a țărilor EaP, reprezentând între 83% și 99% din totalul întreprinderilor din regiune. Cu toate acestea, exporturile IMM-urilor reprezintă doar 8% din veniturile totale ale întreprinderilor producătoare. Prin urmare, îmbunătățirea competitivității și a internaționalizării IMM-urilor constituie aspecte prioritare pentru toate țările EaP.
Proiectul „Pregătit pentru comerț” sprijină politicile și strategiile guvernelor celor șase țări membre ale parteneriatului, care urmăresc dezvoltarea IMM-urilor, adăugarea de valoare la nivel local, precum și exportul și diversificarea piețelor, printre altele, prin dezvoltarea unor relații comerciale mai strânse cu UE. Proiectul va ajuta IMM-urile să producă bunuri cu plusvaloare în conformitate cu cerințele internaționale și ale pieței UE și să acceseze piețe globale și lanțuri valorice. De asemenea, proiectul va consolida capacitățile organizațiilor locale de sprijinire a întreprinderilor în ceea ce privește asistarea IMM-urilor în activitățile de comerț și economice.
Directorul ITC al Programelor naționale, Ashish Shah, a declarat: «O integrare economică mai bună între țările membre ale Parteneriatului estic și UE este crucială pentru avansarea dezvoltării regionale, iar ITC este mândru să facă parte din acest efort. Prin intermediul proiectului „Pregătit pentru comerț”, vom asigura impulsul pentru inițiativa EU4Business și, mai presus de toate, ne vom asigura că IMM-urile din țările membre ale Parteneriatului estic au posibilitatea să producă bunuri mai competitive, care să le permită să se conecteze cu cumpărătorii din UE.»
Lawrence Meredith, director al Vecinătății estice în cadrul Direcției Generale Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile privind Extinderea (DG NEAR), a afirmat: «UE s-a angajat să sprijine în continuare comerțul între UE și țările membre ale Parteneriatului estic, ca prioritate principală. În prezent, multe IMM-uri din regiune continuă să rămână în sectoare de valoare adăugată scăzută, în timp ce țările membre ale parteneriatului se confruntă cu avansarea tranziției economice în vederea creării unui mediu atractiv pentru investiții și afaceri, precum și pentru a îmbunătăți capacitatea întreprinderilor de a valorifica oportunitățile de comerț cu UE, precum ZLSAC. În acest context, trebuie să se intensifice eforturile pentru sprijinirea IMM-urilor în a deveni mai integrate în lanțurile valorice regionale și internaționale, transformând respectarea standardelor UE și a cerințelor într-o oportunitate de a moderniza și diversifica propriile produse și servicii. Prin urmare, salut lansarea proiectului „Pregătit pentru comerț”, care, ca parte componentă a inițiativei mai ample a UE, EU4Business, va fi esențial în respectarea angajamentelor noastre pentru 2020.»
Despre ITC
ITC este agenția comună a Organizației Mondiale a Comerțului și a Organizației Națiunilor Unite. ITC asistă întreprinderile mici și mijlocii în dezvoltarea și tranziția economiilor spre a deveni mai competitive pe piețele globale, astfel contribuind la dezvoltarea economică durabilă potrivit agendei „Ajutor pentru comerț” și „Obiectivelor globale pentru dezvoltare durabilă” ale ONU. Pentru informații suplimentare, accesați www.intracen.org. Urmăriți ITC pe Twitter: @ITCnews