Încă din 2018, EU4Business susține crearea Business Hub-urilor sau centrelor de suport în afaceri, pentru a stimula creșterea economică a Republicii Moldova. Scopul Centrelor de Suport în afaceri este sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) din regiune în activitatea sa prin antrenarea lor în diverse instruiri, sesiuni de mentorat, ghidare și consultanță. Centrele de suport în afaceri vor identifica continuu nevoile IMM-urilor și vor întreprinde activități de lobby și advocacy pentru a remedia deficiențele la nivel legislativ.
În perioada 2018-2020, cu sprijinul Uniunii Europene și a Suediei, prin intermediul inițiativei EU4Business, Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact - au implementat proiectul „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”. În cadrul acestui proiect au fost create 6 Hub-uri Regionale de Afaceri, care au drept scop accelerarea mediului de afaceri și social în 6 regiuni ale Republicii Moldova.
Cele 6 Hub-uri:
“Next” Business Hub este un proiect de business cu o contribuție reală la o economie sustenabilă din regiunea UTA Găgăuzia. Directorul Hub-ului, Vladimir Kara afirmă că: „Scopul asociației este de a promova cooperarea și dialogul între asociație și autoritățile locale, regionale și centrale, implicate în dezvoltarea socio-economică a regiunii.” Cu suportul EU4Business, hub-ul a reușit să susțină prin mentorat, 30 de antreprenori din regiunea autonomă Găgăuzia. Asociația, de asemenea, a creat legături și cu 3 companii din Chișinău și 2 din Taraclia, care sunt interesate în crearea relațiilor de afaceri cu antreprenorii găgăuzi.
Agenția pentru Inovare și Dezvoltare (IDEA) o altă organizație non-profit care are scopul de a promova programe regionale inovatoare în sfera socială și economică și de a dezvolta cooperarea internațională. Potrivit directorului, Zinaida Emilianov: „Publicul țintă a Hub-ului sunt tinerii, copii, femeile, ONG-urile, universitățile și autoritățile locale”. Domeniile de activitate în care Hub-ul oferă suport sunt: juridic, economic, proiecte cu orientare socială. Business Hub-ul a oferit peste 20 de seminare și training-uri privind dezvoltarea afacerilor pentru antreprenori, start-upuri cu experți din Moldova și regiunea transnistreană.
Centrul de Suport în Afaceri Orhei este primul Business Hub din regiunea Orhei, care prin inovație contribuie la setarea și dezvoltarea antreprenoriatului de viitor. Lupan Elena, Coordonatoarea Centrului menționeză că: „CSA Orhei oferă beneficiarilor servicii de informare, instruire, mentorat, coaching, consiliere și consultanță individuală pentru dezvoltarea businessului.” Datorită sprijinului Uniunii Europene și al Suediei, “Centrul de Suport în Afaceri din Orhei” a reușit să livreze Programe de Mentorat pentru 12 antreprenori, consultanță în accelerarea afacerillor IMM pentru 175 beneficiari, instruire pentru 24 antreprenori începători și instruire Start Up pentru 248 de persoane.
Făclia este încă una din organizațiile non-profit din orașul Ungheni, care a creat Centrul de Suport în Afaceri „Business InnoHub”. Scopul Asociației este de a ajuta tinerii să-și dezvolte abilitățile, aptitudinile de a deveni adulți responsabili, prin asigurarea de spații sigure pentru comunicare, învățare și o varietate de oportunități de dezvoltare. Centrul oferă tinerilor, posibilitatea de a participa și de a fi implicat activ în generarea propriilor idei de afacere sau creșterea personală. Angela Ciocîrlan, Președintele și fondatorul Centrului menționează: “Tinerii din țara noastră au potențial și aduc o valoare adaugată societății în care trăim. Dragi tineri, îndrăzniți să vă trăiți visele!”. Proiectul a reușit să ofere mentorat pentru 80 de tineri în dezvoltarea competențelor antreprenoriale. Mai mult, organizația a ajutat aproximativ 400 de IMM-uri din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni din Moldova să devină mai competitive și să poată accesa noi piețe.
ProEntranse este o organizație non-guvernamentală și non-profit din Soroca, care a creat Centrul de Afaceri „Techno Textile HUB Soroca”și oferă sprijin antreprenorilor în dezvoltarea afacerilor de succes, oferind consultanță, consiliere și instruire. În viziunea directorului Asociației Lucia Ușurelu: „ProEntranse este o unitate de asistență și formare care oferă analiză, expertiză și servicii de îndrumare atât pentru afacerile agricole, cât și pentru cele industriale. Un domeniu aparte în activitatea „ProEntranse” este asistența în dezvoltarea zonelor rurale, cu implicarea autorităților publice locale.” În perioada activităţii, de asistența specialiștilor „ProEntranse” au beneficiat un număr de peste 250 de antreprenori și 50 de viitori antreprenori. Ca rezultat a asistenței financiare oferite de către UE și Suedia prin intermediul „ProEntranse”, companiile beneficiare au reușit atragerea surselor financiare în mărime de peste 2,6 mln. MDL (134,560 EUR).
Asociaţia Obştească „Pro Cooperare Regională” (ProCoRe) – a fost concepută ca o instituţie socială menită să contribuie la crearea condiţiilor de cooperare regională în domeniul dezvoltării societăţii civile din Republica Moldova. Misiunea „ProCoRe” este de a promova și susține inițiativele societății civile prin activități socio-economice și de a încuraja cooperarea regională în Moldova, în mare parte în localitățile: Sîngerei, Făleşti, Florești, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Soroca, Dondușeni, Edineț, Briceni, Ocnița. Prin intermediul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, asociația a înființat Centrul de Suport în Afaceri „SMART HUB” și a reușit să implementeze 10 proiecte sociale, care au contribuit la îmbunătățirea vieții sociale a regiunii.
Rezultatele proiectului
De la înființarea centrelor de suport, au fost create 81 noi locuri de muncă și au fost implementate 10 fonduri de antreprenoriat, care implică 193 de tineri din 12 localități, inclusiv regiunea transnistreană și teritoriul autonom Găgăuzia al Moldovei. Proiectul a oferit și minigranturi pentru 66 de idei de afaceri în valoare de 500-3.500 EUR.
Pe parcursul implementării proiectului, Business Hub-urile au instruit 1.055 de persoane, în timp ce 1.853 de agenți economici au consultat experții hub-urilor și 141 de companii regionale au beneficiat de sprijin individual, cu accent pe export. În plus, pe parcursul proiectului au fost promovate și aprobate 40 de inițiative legislative.
Mai multe detalii despre activitatea Business Hub-urilor găsiți pe paginile organizațiilor implementatoare.