În „cel mai mare sat din Europa”, o mamă singură a dezvoltat o afacere profitabilă din etno-turism… cu sprijinul UE

Moldova
În „cel mai mare sat din Europa”, o mamă singură a dezvoltat o afacere profitabilă din etno-turism… cu sprijinul UE

Ana Statova, o mamă singură cu doi copii, a devenit recent o celebritate locală în regiunea Găgăuzia din Republica Moldova. Vestea despre complexul turistic tradițional Gagauz Sofrasi, construit în satul Congaz, s-a răspândit rapid.

Denumit în mod ambițios „cel mai mare sat din Europa”, Congazul se mândrește cu un complex ce redă atmosfera și farmecul caselor tradiționale țărănești: sobe cu lejancă, ferestre mici de lemn, păretare și covoare tradiționale din lână naturală.

Ana a fost unul dintre cei 30 de întreprinzători care au primit sprijin financiar și tehnic pentru întreprinderi mici din partea Uniunii Europene în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD în Republica Moldova.

În timpul construcției, Ana a insistat asupra utilizării materialelor ecologice. Acoperișul din stuf și pereții din lut și paie fac ca cele patru căsuțe ale complexului să fie răcoroase vara și călduroase iarna.

Pasionată de tradiție

Întotdeauna am fost pasionată de istorie și mi-am dorit să contribui la păstrarea tradițiilor și a culturii locale, precum zestrea autentică pe care am moștenit-o de la mama mea și rețetele de bucate tradiționale găgăuze, pe care le-am colectat de-a lungul anilor”, a declarat aceasta.

Specialitățile culinare găgăuze, cum ar fi shorpa, o supă de carne de oaie picantă, sau bulgurul, un fel de pilaf gătit cu supă de miel, roșii, morcov, ceapă și ardei roșu, fac deliciul turiștilor locali, dar și al celor străini.

Din 2016, de când a fost înființat, complexul turistic a devenit un loc de muncă pentru 14 femei și bărbați. Ana are în continuare planuri ambițioase de a-l dezvolta.

Acum, ea lucrează de cu zori ca să finalizeze construcția unei crame în stil găgăuz, în care vrea să organizeze periodic evenimente de degustare a vinurilor locale.

Discriminarea pe criterii de gen

Nu este ușor pentru femeile precum Ana să conducă o afacere în Republica Moldova. Discriminările și stereotipurile bazate pe criterii de gen continuă să existe. Femeile din Republica Moldova se confruntă cu mai multe dificultăți în găsirea unui loc de muncă, chiar dacă au un nivel mai înalt de pregătire decât bărbații.

Chiar și în cazurile în care acestea își găsesc un loc de muncă, femeile tot trebuie să își întrerupă munca salariată pentru a avea grijă de copii sau alți membri ai familiei, adesea creându-se o dependență financiară de soț.

În UTA Găgăuzia, doar doi dintre cei 26 de primari sunt femei, însă, pentru prima dată, regiunea are un guvernator femeie, semn că lucrurile s-ar putea schimba în bine.

Succesul Anei Statova este, de asemenea, un semn bun și o sursă de inspirație pentru multe alte femei din regiune. „Niciodată nu este târziu să-ți urmezi visul și oricând îți poți schimba viața în bine”, spune ea cu încredere.

Antreprenoriatul local

Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale, precum cea a Anei Statova, reprezintă una dintre cele trei componente principale ale Programului SARD. Acesta mai include activități pentru abilitarea comunităților, renovarea elementelor de infrastructură și promovarea cooperării intermunicipale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane EUR și implementat de PNUD, programul SARD își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

UE mai susține întreprinderile mici din Republica Moldova și prin intermediul inițiativei sale EU4Business, unul dintre proiecte – Femei în afaceri – vizând în mod specific sprijinirea femeilor antreprenoare.

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
reject_all
accept_all