La Chișinău s-a desfășurat recent o conferință a IMM-urilor, care a reunit aproximativ 350 de antreprenori și reprezentanți ai autorităților locale și ai organizațiilor de suport în afaceri. Anul acesta, ediția a zecea a Conferinței Internaționale a IMM-urilor s-a intitulat „Specializarea inteligentă, motorul creșterii economice al regiunilor din Republica Moldova”.
Printre obiectivele conferinței s-au numărat prezentarea potențialului socioeconomic al regiunilor și identificarea instrumentelor de sprijin pentru reorientarea structurilor industriale către piețele emergente și cele internaționale, precum și oportunitățile și provocările generate de realizarea angajamentelor ce rezultă din parcursul european al Republicii Moldova.
Evenimentul a fost găzduit de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Potrivit Iuliei Iabanji, directoarea generală a ODIMM, este imperativ ca Republica Moldova să adopte o nouă metodă de dezvoltare a antreprenoriatului, cunoscută ca specializare inteligentă. „În această inițiativă, IMM-urile rămân un obiectiv strategic datorită potențialului lor de a genera venituri și locuri de muncă, de a promova simultan integrarea socială și diversitatea culturală, de a asigura dezvoltarea umană, de a menține și a capitaliza talentele”, a afirmat aceasta.
Cadrul de reglementare pentru susținerea inițiativei private
La rândul său, Octavian Calmîc, viceprim-ministru și ministru al economiei și infrastructurii, a afirmat că guvernul intenționează să creeze un cadru de reglementare cât mai favorabil pentru antreprenori. Motivul îl constituie faptul că IMM-urile reprezintă acum 98 % din numărul total de întreprinderi și 60 % din numărul total al forței de muncă, având o contribuție de aproximativ 30 % la PIB-ul țării. În acest sens, un instrument important pentru reformă îl reprezintă acordul de asociere cu UE și zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător.
Din 2007, ODIMM a beneficiat de sprijinul UE pentru numeroase proiecte destinate antreprenorilor, printre cele mai vizibile numărându-se PARE 1 + 1, PNAET, incubatoarele de afaceri și, mai recent, Academia de business pentru femei. „Le mulțumim partenerilor de dezvoltare. Cu sprijinul lor, dezvoltăm programele de suport pentru mediul antreprenorial – PARE 1+1, PNAET, Femei în afacer”, a afirmat Octavian Calmîc.
Potrivit ambasadorului Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău, numărul antreprenorilor prezenți la eveniment este un indicator clar că țara nu doar are nevoie, dar are și un potențial foarte mare de a implementa reformele în economie, astfel încât nivelul de dezvoltare să crească. Potrivit ambasadorului, UE va continua să sprijine Republica Moldova în implementarea zonei de liber schimb, care le va oferi întreprinderilor acces la cea mai mare piață europeană.
Guvernul Republicii Moldova este hotărât să pună în aplicare reforme care să sprijine dezvoltarea IMM-urilor. Programele EU4Business completează aceste eforturi îmbunătățind accesul la finanțare, ajutând IMM-urile să pătrundă pe piețe externe și oferind instruire pentru formarea competențelor antreprenoriale. IMM-urile din Republica Moldova au la dispoziție ajutor tehnic specific, astfel încât să poată valorifica din plin acordul de liber schimb încheiat de această țară cu UE.