Republica Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește înființarea întreprinderilor, potrivit studiului anual din 2017 privind „costul reglementării de stat a activității de întreprinzător”, realizat de Grupul Băncii Mondiale.
Potrivit datelor, Republica Moldova ocupă locul 44 din 190 de țări în ceea ce privește o serie de indicatori comerciali, aceeași poziție ca și în anul 2016, însă cu o creștere a punctajului general, de la 72,8 la 73 de puncte din maximum 100. Aceasta ocupă locul 23 pentru înființarea unei întreprinderi, crescând de la 91,96 puncte la 93,76 puncte.
La prezentarea studiului au participat secretarul general de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, și directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Anna Akhalkatsi.
„Asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerii și creșterea încrederii întreprinderilor față de instituțiile statului este una dintre prioritățile de pe agenda guvernului. Pe parcursul anului 2017, executivul a promovat un șir de reforme, care au fost axate pe îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea condițiilor atractive pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova”, a subliniat secretarul general de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Printre realizările anului 2017, Iulia Costin a menționat reducerea cu 70 la sută a numărului de acte permisive (de la 416 la 150 de acte), optimizarea numărului instituțiilor abilitate cu funcții de control (în scădere, de la 60 la 13), implementarea sistemului electronic de ghișeu unic, simplificarea procesului de raportare financiară și statistică prin implementarea ghișeul unic de raportare electronică, simplificarea procedurii de lichidare benevolă a afacerii etc.
„Creșterea economică în Republica Moldova trebuie să fie bazată pe crearea de locuri de muncă în sectorul privat, iar întreprinderile mici și mijlocii au un rol crucial în economie. Rezultatele studiului arată ca autoritățile trebuie să-și concentreze eforturile pentru a ameliora în continuare mediul de afaceri, concentrându-se pe domeniile cele mai importante. Grupul Băncii Mondiale finanțează acest studiu prin intermediul proiectul PAC-2, totodată susținând dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și alte proiecte menite să amelioreze mediului de afaceri”, a afirmat Anna Akhalkatsi, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova.
Potrivit studiului, Republica Moldova a acumulat 93,76 puncte din 100 pentru înființarea unei întreprinderi. Antreprenorii au de îndeplinit patru proceduri în cinci zile. Costul desfășurării de activități economice a rămas, în mare, neschimbat în anul 2017, unii indicatori înregistrând o ușoară creștere, iar alții o scădere nesemnificativă.