Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a lansat un nou program de reforme structurale în Republica Moldova menit să contribuie la realizarea reformelor structurale de reglementare și stimulare a afacerilor și a comerțului în țară. Promotorii programului și-au propus ca, în următorii patru ani, să promoveze exporturile din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene și să sporească atractivitatea mediului de afaceri pentru investitori.
Programul USAID pentru reforme structurale are patru piloni de bază: facilitarea comerțului, ameliorarea climatului de afaceri, îmbunătățirea comunicării între diferiți actori economici și crearea unui fond pentru facilitarea activității comerciale.
„Acest program reprezintă efortul recent al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională de a colabora cu Republica Moldova în contextul formării unei economii naționale mai deschise, mai dinamice, mai inovatoare, mai favorabile incluziunii, mai competitive, centrată pe sectorul privat și aliniată la regulile comerțului modern”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.
Potrivit directorului de program, Douglas Muir, inițiativa urmărește stimularea creșterii economice a Republicii Moldova și le va oferi producătorilor moldoveni sprijinul necesar pentru ca produsele lor să pătrundă pe piața comună a Uniunii Europene.
UE ZLSAC
„Republica Moldova se află foarte aproape de cea mai mare piață din lume, iar recent ați semnat un acord privind zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. În opinia mea, țara dumneavoastră are șanse de a deveni un exportator important pe piața UE”, a afirmat reprezentantul oficial, subliniind faptul că, în pofida recesiunilor economice, economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere de 4 % în anul 2016.
Programul pentru reforme structurale în Republica Moldova prevede un sprijin sporit pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM), care au o pondere semnificativă în economie, asigurând 60 % din totalul locurilor de muncă.
„Sperăm că, prin asigurarea dialogului public-privat, prin sporirea capacităților asociaților de afaceri, prin comunicarea strategică și informarea IMM-urilor cu privire la drepturile lor, împreună vom obține rezultate frumoase în următorii patru ani”, a declarat directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Străine Mici în Republica Moldova (FSEA), Liliana Busuioc.
Alte acțiuni prevăzute în program se referă la reducerea birocrației, inclusiv prin îmbunătățirea activității Serviciului Vamal și implementarea unor soluții digitale inovatoare, cum ar fi eGuvernarea și Ghișeul Unic.
Reducerea birocrației
„Ne bazăm pe acest program în ceea ce privește punerea în aplicare a planului național de facilitare a comerțului pentru perioada 2017-2020. Ne dorim foarte mult să eliminăm întârzierile și procedurile birocratice; ne dorim simplificarea și armonizarea proceselor de export și import”, a afirmat ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici. Acesta a mai adăugat că programul va contribui la dezvoltarea economiei digitale, inclusiv prin evaluarea nivelului de pregătire a Republicii Moldova pentru desfășurarea comerțului electronic.
Programul acordă o atenție sporită luptei împotriva corupției, considerată drept una dintre principalele piedici în calea dezvoltării economice.
„Simplificarea proceselor de business și trecerea tranzacțiilor pe suport de hârtie în domeniul digital sunt două modalități de a combate corupția în mod direct. Probabil, acestea sunt și cele mai eficiente modalități de a face acest lucru, dat fiind faptul că ele reduc din start orice posibilitate de a comite un act de corupție”, a afirmat directorul misiunii USAID în Republica Moldova, Karen Hilliard.
De asemenea, programul USAID pentru reforme structurale în Republica Moldova își propune să ajute Republica Moldova să își respecte angajamentele luate în cadrul acordului de asociere cu Uniunea Europeană și al acordului privind facilitarea comerțului cu Organizația Mondială a Comerțului. Bugetul programului, care se întinde pe o perioadă de patru ani, este de 11,2 milioane USD.
Uniunea Europeană contribuie și la susținerea dezvoltării sectorului privat și a comerțului în Republica Moldova printr-o serie de programe implementate în cadrul inițiativei sale EU4Business, care îmbunătățesc accesul la finanțare, ajută IMM-urile să pătrundă pe piețele piețe externe și oferă instruire pentru dezvoltarea competențelor de afaceri. IMM-urile din Republica Moldova au la dispoziție ajutor tehnic specific, astfel încât să poată valorifica din plin acordul de liber schimb încheiat de această țară cu UE.