În cadrul unei conferințe organizate în Chișinău, în data de 17 mai, s-a arătat că IMM-urile din Republica Moldova au creat aproximativ 3 700 de locuri de muncă în ultimul deceniu, în timp ce aproximativ 2 500 de întreprinderi au beneficiat de sprijin financiar.
ODIMM, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a sărbătorit un deceniu de deservire a IMM-urilor din țară în cadrul unei conferințe la nivel înalt, organizate la Palatul Republicii.
Mai mult de 100 de persoane reprezentând autorități centrale și locale, parteneri de dezvoltare, proiecte internaționale și comunitatea de afaceri au participat la evenimentul organizat împreună cu EU4Business în jurul proiectului său de acordare de asistență tehnică pentru punerea în aplicare a Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător între Republica Moldova și UE.
Conferința a inclus discursuri din partea lui Vitalie Iurcu, viceministrul economiei în cadrul Guvernului Republicii Moldova, Pirkka Tapiola, șef al Delegației UE în Republica Moldova, și Alexander Kremer, director de țară pentru Republica Moldova în cadrul Băncii Mondiale.
Pe parcursul deceniului de activitate al ODIMM, peste 100 000 de persoane au beneficiat de pe urma programului și a inițiativelor organizației, a afirmat dl Iurcu.
Guvernul va continua sprijinul acordat IMM-urilor
Potrivit dlui Iurcu, mai mult de 2 500 de întreprinderi au primit sprijin financiar care se ridică la aproximativ 235 de milioane MDL, s-au deschis nouă incubatoare de afaceri și încă două sunt preconizate să se deschidă în acest an, iar peste 3 700 de noi locuri de muncă au fost create.
Guvernul s-a angajat să sprijine în continuare ODIMM și astfel, prin intermediul acestei inițiative, să susțină sectorul IMM-urilor din Republica Moldova, a completat acesta.
Conferința a mai subliniat impactul proiectelor, al programelor și al acțiunilor întreprinse de ODIMM și contribuția acestora la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial prin diverse mecanisme, inclusiv:
- reforma cadrului de reglementare;
- promovarea accesului pe piețe;
- dezvoltarea capitalului uman;
- facilitarea accesului la finanțare;
- furnizarea unor scheme de ajutor; și
- promovarea educației și formării antreprenoriale.