Un atelier de două zile și jumătate conceput pentru inspectorii bancari a fost organizat la Chișinău între 5 și 7 decembrie, ca parte din proiectul STAREP al EU4Business privind „consolidarea activității de audit și raportare financiară în țările din Parteneriatul estic”.
Printre vorbitori s-au numărat personalul de conducere al Centrului pentru Reforma Raportării Financiare al Băncii Mondiale, experți în materie de standarde contabile, precum și reprezentanți ai băncilor comerciale și ai firmelor de audit din Republica Moldova.
Evenimentul a ajutat participanții din partea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să își îmbunătățească înțelegerea contabilizării instrumentelor financiare și a altor elemente în conformitate cu noile standarde internaționale de raportare financiară (IFRS).
Standardul IFRS 9 „Instrumente financiare” a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 pentru toate entitățile care raportează potrivit IFRS, inclusiv pentru băncile comerciale din Republica Moldova. Noul standard constituie cea mai semnificativă schimbare din ultimii ani în ceea ce privește contabilizarea instrumentelor financiare, reformulând în mod fundamental normele de contabilitate, înlocuind modelul de pierderi din depreciere cu un model de pierderi de credit anticipate mai prospectiv, totodată aducând și o metodologie nouă pentru clasificarea instrumentelor financiare.
În consecință, este important ca inspectorii să poată utiliza cu încredere informațiile financiare pregătite în conformitate cu IFRS în general și cu IFRS 9 în mod deosebit și să își înțeleagă rolul în ceea ce privește monitorizarea și supravegherea. Introducerea IFRS 9 a redus semnificativ divergențele dintre abordările în materie de supraveghere și de contabilitate în ceea ce privește provizioanele pentru pierderile din împrumuturi, astfel sporind încrederea în activitățile auditorilor externi ai băncilor în ceea ce privește practicile de supraveghere și facilitarea aplicării mai eficiente a unui model de supraveghere bazat pe riscuri. Introducerea IFRS 9 a fost, de asemenea, esențială pentru constituirea de provizioane și rezoluția activelor neperformante, care în sine constituie unul dintre cele mai mari impedimente pentru creșterea creditelor bancare și dezvoltarea economică.
Atelierul a abordat și chestiuni din domeniul guvernanței în sectorul bancar, inclusiv numirea și demiterea auditorilor și rolurile comitetelor de audit, precum și relația dintre auditori și inspectorii.
Peste 40 de reprezentanți din diverse departamente, inclusiv din departamentul de supraveghere bancară și departamentul de raportare și statistici, precum și membri ai Comitetului de audit al Băncii Naționale din Moldova, au participat la acest atelier pentru a înțelege mai bine tranziția la IFRS 9 și provocările prezentate pentru principalele părți interesate.
Programul STAREP din cadrul EU4Business (Consolidarea activității de audit și raportare financiară în țările din Parteneriatul estic) este un program regional finanțat de UE, pus în aplicare de Centrul pentru Reforma Raportării Financiare (CFRR) al Băncii Mondiale pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. STAREP ajută țările participante să își modernizeze cadrele de raportare financiară corporativă și să sporească capacitatea instituțiilor locale de a pune în aplicare aceste cadre în mod eficient.