Uniunea Europeană finanțează un pachet de asistență pentru 75 de societăți din Republica Moldova, pentru a le ajuta să înțeleagă mai mult despre modul în care pot beneficia de importurile fără taxe și pot obține un acces mai mare la piața UE. Termenul-limită de înscriere este 14 decembrie.
Pachetul va fi oferit prin intermediul unui proiect de asistență tehnică (Sprijin pentru Cadrul infrastructurii calității în contextul ZLSAC în Republica Moldova), care este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat în cooperare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Ce societăți pot să beneficieze?
Asistența va fi oferită societăților care exportă deja în UE, însă doresc să afle mai mult despre cum pot să își sporească succesul printr-o înțelegere mai bună a reglementărilor, precum și societăților care se gândesc să exporte, însă nu știu de unde să înceapă și consideră că reglementările ar putea fi prea complicate pentru a le depăși. În esență, orice societate care urmărește să devină mai competitivă prin extinderea activităților sale pe piața europeană.
Rolul pachetului de asistență este de a oferi cât mai multe informații fiecărei societăți, în conformitate cu nevoile individuale ale societății, astfel încât să beneficieze de deschiderea pieței europene. Nevoile societăților sunt diverse, întrucât acestea au niveluri diferite de experiență, astfel că o echipă de experți naționali și internaționali va conlucra cu fiecare societate (formare internă), convenind asupra unui program personalizat.
Termenul pentru selecție și implementare
Cele 75 de societăți trebuie selectate până la sfârșitul lui ianuarie 2019. Ulterior, fiecare societate va fi contactată între februarie și prima parte a lunii martie 2019. Implementarea completă a pachetului va dura 12 luni, începând cu martie 2019.
Cum puteți participa
Societățile pot să participe prin completarea unui chestionar simplu. Acesta este disponibil și poate fi descărcat de pe următoarele site-uri web:
http://www.eu4business.eu/mo/moldova
https://mei.gov.md/ro
https://eeas.europa.eu/delegations/moldova_ro
https://www.odimm.md
https://chamber.md
http://cnpm.md/
http://www.moldovafruct.md/ro
http://eba.md/
http://invest.gov.md/
http://apip.md/
https://riam.md/
Cererile de participare trebuie depuse în scris și primite până la ora 16.00 în data de 14 decembrie 2018, la următoarea adresă:
Ministerul Economiei și Infrastructurii, Piața Marii Adunări Naționale nr. 1, Chișinău, MD-2033, biroul nr. 220. (în atenția dnei M. Ceresau)
Orice întrebări și solicitări de clarificări trebuie trimise până în 20 noiembrie 2018 prin e-mail la următoarea adresă: support.quality@weglobal.org
Cererile vor fi evaluate de un comitet de experți de rang înalt în luna decembrie, iar toate societățile vor fi informate dacă cererea lor a fost acceptată până la sfârșitul lui ianuarie 2019.