O primă reuniune de tip public-privat a grupului de lucru pentru lansarea celui de-al treilea ciclu al evaluării Small Business Act (SBA) pentru Europa a avut loc în Chișinău la 23 mai 2018.
Principalul obiectiv al reuniunii grupului de lucru a fost lansarea celui de-al treilea ciclu al evaluării SBA. În plus, reuniunea a oferit oportunitatea de a face un bilanț al progreselor înregistrate din 2016 privind punerea în aplicare a politicilor privind IMM în Republica Moldova și al priorităților în materie de reformă pentru perioada următoare.
Reuniunea a fost organizată de OCDE în cadrul proiectului finanțat de UE „EU4Business: De la politici la acțiune”. Small Business Act pentru Europe este un cadru cuprinzător pentru politica UE privind IMM. Acesta vizează să îmbunătățească modul în care antreprenoriatul este abordat în Europa, să simplifice mediul de reglementare și de politici pentru IMM-uri și să înlăture barierele care împiedică dezvoltarea acestora.
În cadrul reuniunii grupului de lucru, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a prezentat un raport privind politicile și programele recente menite să sprijine dezvoltarea IMM-urilor în Republica Moldova, precum Fondul de garantare a creditelor, programele de sprijinire pentru IMM-urile exportatoare, start-upuri și femeile antreprenoare și reforma preconizată a legislației privind falimentul. Secretarul general de stat, Iulia Costin, a reafirmat angajamentul Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova de a-și continua eforturile pentru stimularea dezvoltării IMM-urilor în Republica Moldova.
Reprezentanții asociațiilor de afaceri au salutat reformele care au fost puse în aplicare. Cu toate acestea, aceștia au exprimat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru stimularea capacității inovatoare și de export a IMM-urilor.
Echipa OCDE a prezentat cadrul de evaluare și calendarul celui de-al treilea ciclu de evaluare SBA. Acest ciclu își propune să extindă domeniul de aplicare al evaluării pentru a permite o evaluare a condițiilor generale ale mediului de afaceri pentru întreprinderi, cu accent deosebit pe integritatea comercială, concurență și executarea contractelor.
În plus, perspectivele sectorului privat în privința barierelor politice și a eficacității politicilor vor fi luate în considerare într-o măsură mai mare prin organizarea unor grupuri de discuții privind sectorul privat în fiecare țară și încurajarea contribuției active a sectorului privat la reuniunile grupului de lucru.
Grupul de lucru a reunit aproximativ 40 de participanți din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ODIMM, asociațiilor de afaceri din sectorul privat, Institutului Naţional de Cercetări Economice, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Agenției Achiziții Publice și alți reprezentanți din sectorul privat și public.