Obiectivele proiectului
Obiectivul general al Proiectului este să sporească siguranța consumatorilor și accesul la alimente sigure, sănătoase și nutritive, sa îmbunătățesca oportunitățile comerciale și sa creeze un mediu de afaceri favorabil IMM-urilor, contribuind astfel la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă și incluzivă, precum și deschizând calea către un Pact Verde deplin pentru Republica Moldova.
Obiectivul specific al Proiectului este să sporească capacitățile naționale de monitorizare a reziduurilor în hrana animalelor și în produsele de origine animală (pesticide, medicină veterinară, contaminanți și substanțe interzise).
Rezultatul 1: Îmbunătățirea practicilor autorităților competente (ANSA și MAIA) prin buna guvernanță și revizuirea cadrului juridic și de reglementare.
Consolidarea instituțională a ANSA și MAIA prin consolidarea capacităților, utilizarea celor mai bune practici, dezvoltarea competențelor și punerea în aplicare a sistemelor de management.
Rezultatul 2: Îmbunătățirea practicilor laboratoarelor naționale de referință prin extinderea capacităților de testare, asigurand conformitatea.
Consolidarea laboratoarelor naționale de referință prin creșterea capacităților, utilizarea celor mai bune practici, dezvoltarea competențelor, achiziționarea de echipamente de laborator suplimentare, implementarea sistemelor de management, acreditarea și validarea metodelor de asigurare a calității și recunoașterii internaționale a serviciilor lor, cu accent pe pesticide și reziduuri de medicamente de uz veterinar.
Rezultatul 3: Sporirea sensibilizării IMM-urilor și a producătorilor în aplicarea celor mai bune practici în conformitate cu standardele și reglementările tehnice din lanțurile valorice ale cărnii, păsărilor de curte și produselor lactate. Îmbunătățirea capacității de asigurare a conformității și a gradului de conștientizare prin formare specializată și consolidarea capacităților IMM-urilor și a producătorilor.