IMM-urile din țările Parteneriatului estic (EaP) au potențialul de a contribui în mod semnificativ la crearea de locuri de muncă și de a genera creștere economică. Însă acestea continuă să se confrunte cu provocări care le împiedică să își atingă potențialul maxim. Provocările tipice includ: accesul limitat la finanțare, constrângeri la pătrunderea pe piețe noi, nevoia unei continue adaptări la legi noi, inconsecvente și împovărătoare, lipsa competențelor relevante pentru dezvoltarea afacerilor proprii și un mediu de activitate dificil, caracterizat prin impozite ridicate, corupție, birocrație și instabilitate politică.
Din acest motiv s-a lansat Inițiativa emblematică în favoarea IMM-urilor în 2009, aceasta fiind egida tuturor programelor regionale finanțate de UE. În 2016, Inițiativa emblematică în favoarea IMM-urilor a fost redenumită EU4Business, incluzând acum și proiecte de asistență bilaterală care vizează în mod direct IMM-urile și organizațiile de sprijinire a întreprinderilor (BSO).
Acesta este primul Raport consolidat EU4Business, publicat de Secretariatul EU4Business, creat pentru a sprijini DG NEAR. Raportul:
- prezintă retrospectiv începuturile EU4Business și trece în revistă progresul înregistrat de aceasta de-a lungul anilor;
- oferă o analiză a coerenței EU4Business cu cadrele naționale de politici în materie de IMM-uri din regiunea EaP, luând în considerare progresul realizat în fiecare țară;
- trece în revistă programele și proiectele EU4Business implementate în perioada 2009-2016 și analizează realizările acestora;
- definește o cale de urmat pentru EU4Business, care este mai degrabă o bază de reflecție decât o „literă de lege”.
Raportul consolidat EU4Business își bazează analizele pe documente strategice ale UE referitoare la sprijinirea IMM-urilor în țările membre ale Parteneriatului estic. Documentul se bazează pe date și informații din surse internaționale și naționale și, în mare parte, pe cele șase rapoarte de țară EU4Business din 2017.
Analiza privind realizările se bazează pe revizuirea a peste 200 de programe și documente de proiect, în special rapoarte privind progresul de la partenerii de punere în aplicare.
Primul Raport consolidat EU4Business poate fi perceput ca un document „viu”: pe măsură ce EU4Business capătă un ritm mai alert, va crește și frecvența evoluțiilor de monitorizat și coordonat.