Acest raport EU4Business oferă o analiză aprofundată a situației economice din Republica Moldova și prezintă proiectele EU4Business care se implementează în prezent în țară. Raportul se concentrează, de asemenea, asupra politicilor naționale actuale și a măsurilor viitoare planificate în strategia națională pentru IMM-uri.
Climatul IMM-urilor din Republica Moldova s-a îmbunătățit semnificativ grație unui accent sporit pe simplificarea legislației, extinderea serviciilor de e-Guvernare și simplificarea înregistrării întreprinderilor.
Mulțumită consolidării relațiilor cu UE prin semnarea acordului de asociere cu dispoziții care stabilesc zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC), numărul opțiunilor de finanțare pentru stimularea activității IMM-urilor a crescut, iar Republica Moldova ar trebui să asigure condițiile juridice și de reglementare pentru utilizarea adecvată a acestora.
Multe organizații bancare internaționale (BERD, BEI, Banca Mondială etc.) au semnat acorduri cu Comisia Europeană în vederea gestionării fondurilor prin intermediul băncilor locale din Republica Moldova. Unul dintre principalele obstacole în această privință este lipsa de încredere (transparență, solvabilitate) în sistemul bancar. La sfârșitul lui 2016, Republica Moldova a semnat un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, în valoare de 180 de milioane USD, care vizează soluționarea problemelor urgente legate de guvernanță și stabilitatea sectorului bancar.
O altă problemă întâmpinată legată de finanțarea IMM-urilor este lipsa de garanții oferite. Spre exemplu, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care este principala entitate care gestionează finanțarea națională pentru IMM-uri, nu acoperă rolul de fond de garantare prin emiterea de garanții bancare la prima cerere.