Antreprenorii din Cahul își dezvoltă afacerile cu suportul EU4Business

Moldova
Antreprenorii din Cahul își dezvoltă afacerile cu suportul EU4Business

În ultimii ani, sectoarele zootehnic și cel turistic au devenit o industrie de o mare importanță pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova, dar și o oportunitate de lansare a afacerilor de succes. Rezultatele implicării oamenilor dornici de a contribui la dezvoltarea țării și suportul venit din partea UE a avut ca și rezultat lansarea unor afaceri de familie profitabile și performante.

Afacere de familie dedicată tradițiilor și turismului de experiență

Casa Bunicului este o agropensiune fondată în 2018 de către soții Dumitru și Lidia Lazăr, în satul Pașcani, raionul Cahul. Suportul primit a motivat familia Lazăr și i-a impulsionat să dezvolte operativ toate facilitățile necesare. Cu mult entuziasm, dedicație și muncă, o casă rece și abandonată a fost transformată într-o pensiune modernă, colorată, capabilă să găzduiască oaspeți internaționali.

Astăzi, Casa Bunicului, oferă o atmosferă la fel de caldă și primitoare precum și numele pe care îl poartă și experiențe uimitoare de călătorie. În plus, familia Lazăr a reușit să înființeze o afacere durabilă care poate contribui la dezvoltarea agroturismului local.

„Pensiunea Casa Bunicului este un complex turistic rustic, situat într-o zonă plină de priveliști naturale care îți taie respirația. Aici, în regiunea Prutului de Jos se află lacul natural Manta, dar și câteva vinării, care atrag atenția turiștilor și a pasionaților de vinuri.”, povestește Lidia Lazăr.

Pensiunea Casa Bunicului este dotată cu un restaurant, foișoare pentru oaspeți și toate condițiile necesare pentru o mulțime de activități, cum ar fi relaxarea în aer liber, activități sportive (tenis, volei), plimbări cu barca, activități de pescuit, ciclism, dar și observarea păsărilor, pentru pasionații de faună sălbatică.

Datorită potențialului turistic sporit, familia Lazăr și-a dorit să extindă serviciile și să continue tradiția producerii vinului autohton  „Rară Neagră”, creat după rețeta bunicului, Gheorghe Lazăr.

În 2021 familia Lazăr a obținut un grant în valoare de 4500 euro în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat de PNUD și UNICEF. Investiția a fost direcționată pentru amenajarea unui beci rustic și a spațiului de degustare a vinului „Rară Neagră”, procurarea mobilierului exterior (bănci, felinare). În același spațiu, alți cinci producători locali de vinuri au fost invitați să-și expună produsele.

Păstoritul – îndeletnicire veche transformată în afacere de succes

Nicu Tudor este un cioban din Cahul. După 11 ani petrecuți peste hotare, el a investit banii agonisiți pentru a reînvia ramura oieritului, aflată pe cale de dispariție în Republica Moldova. Astăzi, el este unul dintre cei mai experimentați ciobani din stepa Bugeacului, iar de mai bine de 26 de ani păstoritul este marea lui pasiune.

 „Aveam o pasiune aparte pentru animale, iar de aici până la dragostea pentru această activitate a fost doar un pas. Am început totul de la zero, de la o suprafață de pământ pe care erau câteva cocioabe”, povestește antreprenorul.

A cumpărat vreo 70 de cârlani și a construit cu mâinile sale ferma de oi. Nu s-a lăsat descurajat de greutăți și obstacole și cu mult curaj și ambiție a ridicat, rând pe rând, stâna, depozitele pentru păstrarea lânii și a pielicelelor, diferite anexe și un abator modern, iar afacerea înflorește zi de zi. Astăzi, are peste 1000 de oi. Mioarele sunt de rasa țigaie, precum și de rasa friza, bune de lapte, aduse din Austria.

„Secretul este să faci totul din inimă, fiindcă, dacă urmărești numai să-ți umpli buzunarele, nimic nu crește și nu se dezvoltă”, mărturisește antreprenorul.

Nicu Tudor produce kavarma și brânzeturi de înaltă calitate: lapte de capră, urdă de oi etc. Produsele sunt 100% naturale și au cucerit inimile consumatorilor locali. Datorită grantului în valoare de 30 de mii de euro accesat de către feciorul ciobanului, precum și a contribuției proprii,  Nicu a investit în modernizarea afacerii, achiziționând utilaj modern pentru a face produse naturale din lapte și carne. În special, kavarma și brânzeturi de înaltă calitate.

„Pentru mine este foarte important ca oamenii care vin la mine și cumpără, să plece mulțumiți. Mai bine să pierd eu ceva bani, decât să vând ceva necalitativ”, mărturisește ciobanul.

Toți doritorii pot găsi produsele naturale marca „Stîna Baciului”, în magazinul specializat de carne și lactate pe care l-a deschis la Cahul.

Mai mult, ciobanul a reușit să-i transmită dragostea pentru păstorit și feciorului său, Denis. Împreună, muncesc ca să transforme activitatea oieritului într-o afacere profitabilă pentru familie și țară.

În viitor, Nicu Tudor planifică să-și dezvolte afacerea, iar creșterea cererii pentru produsele autohtone îl motivează să muncească în continuare cu dăruire.

***

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri este de aproximativ 1,7 mln. de euro pentru 75 de granturi în regiunile Cahul și Ungheni.

Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). 

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
Refuz cookie-urile
Accept cookie-urile