Uniunea Europeană investește în tinerii antreprenori din Moldova pentru a construi o economie incluzivă și durabilă

Moldova
Uniunea Europeană investește în tinerii antreprenori din Moldova pentru a construi o economie incluzivă și durabilă

Generația actuală a tinerilor antreprenori din Moldova este cea care va construi la viitorul economic al țării, iata de ce este vital să investim în dezvoltarea lor și să ne asigurăm că economia Republicii Moldova va fi sustenabilă și incluzivă.

Pentru a realiza acest obiectiv, Uniunea Europeană, cofinanțată de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, a lansat un nou proiect numit „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”.

În cadrul proiectului vor fi oferite 43 de granturi pentru organizațiile societății civile, 200 IMM-uri vor fi susținute de Centrele de Suport în Afaceri, 70 de IMM-uri vor dezvolta capacitățile de accesare a pieței UE, bugetul proiectului are o valoare de 3.8 milioane euro.

„Business Skills Hub” - pista de lansare a tinerelor antreprenoare din Bălți

De la începutul proiectului au fost inițiate activități în întreaga țară, centrul de suport în afaceri Business Skills Hub lansat de „Asociaţia Femeilor de Afaceri din Municipiul Bălţi”, fiind una din inițiativele care a aprins spiritul antreprenorial și cel managerial în rândul zecilor de tinere ce au pășit de curând în lumea afacerilor.

Crearea centrului de suport în afaceri a fost posibilă datorită suportului financiar în valoare de 100 de mii de euro, oferit în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”.

„Business Skills Hub” reprezintă o zonă de lucru și o platformă de socializare - locuitoarele orașului Bălți care planifică să realizeze o afacere, având posibilitatea să beneficieze de spațiu pentru desfășurarea ședințelor de business și consultanță.

„Ne propunem să fim utili și să ținem cont de necesitățile antreprenoarelor care sunt la început de drum. Centrul de suport în afaceri organizează instruiri, consultanță, mentorat, dar și ateliere tematice de care sunt interesate tinerele femei de afaceri”, precizează Tatiana Puga, Președintele Asociației Femeilor de Afaceri.

EcoVisio - Hub-ul Antreprenorilor Sociali: transformă ideile în afaceri sustenabile

Întrucât schimbările climatice reprezintă un subiect prioritar în ultimii ani, este important să încurajăm afacerile să contribuie la construirea unui viitor durabil pentru toată lumea.

În acest sens, Asociația „EcoVisio”, odată cu lansarea Hub-ului Antreprenorilor Sociali, lucrează zi de zi la transformarea ideilor în soluții durabile pentru provocări sociale cu care se confruntă regiunea noastră. Producerea pungilor biodegradabile, stabilirea conexiunilor între micii fermieri din sate și consumatorii urbani, soluționarea inovativă a problemelor de securitate rutieră și crearea spațiilor de creativitate și odihnă - sunt doar câteva din domeniile de activitate ale centrului.

Datorită proiectului, EcoVisio a reușit să dezvolte platforma online IarmarEco, care oferă antreprenorilor posibilitatea de a-și vinde gratuit produsele și de a cunoaște alți antreprenori din comunitatea EcoVisio-IarmarEco.

Prin intermediul platformei, producătorii moldoveni au posibilitatea de a construi parteneriate durabile atât pe piața locală, cât și cea externă.

Centrul de sprijin „Dezvoltarea Tineretului pentru Inovare” - în pas cu progresul digital

Tehnologiile digitale ocupă tot mai mult teren în dezvoltarea unei afaceri, iar tinerii trebuie să manifeste interes pentru activitățile care îi ajută să își consolideze abilitățile în acest domeniu.

Astfel,  datorită centrului de sprijin în afaceri pentru tineri – Dezvoltarea Tineretului pentru Inovare, aceștia au acces la educație în afaceri, digitală și inovatoare, instrumente pentru dezvoltarea și testarea ideilor de afaceri, inclusiv prin sprijinirea și facilitarea accesului la resurse financiare, investitori sau parteneri.

În prezent, Fundația Y4I implementează multiple proiecte în domenii diverse: social, economic, IT și oferă educație gratuită pentru 200 de tineri. Startul proiectului a fost dat în ianuarie 2022, procesul de învățare va dura 2 ani, iar la final 14 proiecte vor primi un sprijin în valoare de 1.500 de euro.

Potrivit Irinei Tizu, managerul proiectului, hub-ul contribuie la îmbunătățirea perspectivelor economice regionale și creează oportunități pentru tinerii care vor să-și atingă aspirațiile profesionale în Moldova.

Despre proiect

Proiectul „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”are scopul de a abilita organizațiile societății civile din Moldova în exercitarea unui rol eficient în advocacy de politici publice, dezvoltarea sectorului privat și dezvoltarea economică durabilă. În particular, cu sprijinul proiectului, OSC vor împuternici persoanele vulnerabile, bărbații și femeile (migranţii care au revenit în țară, tinerii, persoanele cu dizabilități) și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) să valorifice oportunități economice durabile de rând cu beneficiile oferite de AA/DCFTA și să gestioneze riscurile economice emergente precum pandemia COVID-19.

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
reject_all
accept_all