În ultimii ani, sectorul horticol și cel turistic au devenit o industrie de o mare importanță pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova, dar și o oportunitate de lansare a afacerilor de succes. Rezultatele implicării oamenilor dornici de a contribui la dezvoltarea țării și suportul venit din partea UE a avut ca și rezultat lansarea unor afaceri de familie profitabile și performante.
Investirea în procesul educațional reprezintă cel mai important pilon pentru dezvoltarea afacerilor agricole inovatoare și performante. Prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, 10 instituții de învățământ mediu și superior din țară beneficiază de finanțări pentru creșterea capacităților academice și modernizarea bazei tehnico-materiale, cu suportul Inițiativei EU4Business, fiind implementat de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Guvernul Republicii Moldova.
„Obiectivul acestor investiții este să racordăm calitatea studiilor în domeniul horticol la cea europeană prin investiții masive în infrastructură, construire și dotare de laboratoare, utilaje moderne, schimbarea programelor de studii, care să fie adaptate și îmbunătățite în implementarea acestor pași, astfel încât, instituțiile noastre educaționale să producă specialiști care să corespundă așteptărilor sectorului real al economiei.” a declarat Iurie Vîrlan, consultant comunicare, Proiectul „Livada Moldovei”.
„Livada Moldovei” a fost și rămâne a fi oportunitea de dezvoltare a domeniului agricol, iar acest lucru poate fi confirmat datorită finanțărilor de succes de care au beneficiat mai mulți antreprenori din sectorul horticol.
Un bun exemplu este Ecaterina Vasilachi, originară din satul Trușeni. În anul 2017, împreună cu soțul său, au pornit o afacere agricolă cu pruni, vișini și cireși. În anul 2019, au primit un împrumut de 24 450 de euro de la Banca Europeană de Investiții, fapt care le-a permis să-și cumpere tehnică și utilaj necesar pentru dezvoltarea afacerii.
„După câțiva ani de cultivare a pomilor fructiferi, nu-mi imaginez să fac acum o altă activitate, iar tinerilor care vor să înceapă o afacere în acest domeniu le sugerez să încerce, întrucât există posibilități și șanse.” mărturisește Ecaterina Vasilachi.
Același parcurs de succes cu suportul proiectului „Livada Moldovei” este împărtășit și de Maxim Burlacu, un tânăr de 27 ani din localitatea Zgurița. Antreprenorul este pasionat de agricultură și cunoaște acest domeniu de mic copil. Astăzi, Maxim este antreprenor în horticultură cu 83 de hectare de livadă: cireși, vișini, caiși, pruni și câteva soiuri de meri. Tânărul a accesat un credit în valoare de aproximativ 120 000 de euro, bani oferiți de inițiativa EU4Business prin intermediul BEI, care a făcut ca visul acestuia să devină realitate.
„Pe parcursul anilor de studii am participat la mai multe seminare și expoziții internaționale și am înțeles că viitorul horticulturii sunt investițiile făcute în livezile super intensive.” povestește tânărul agricultor.
Mulți moldoveni revin de peste hotare pentru a investi în agricultura țării. Dorina Tătaru s-a întors acasă pentru a dezvolta o afacere agricolă. „Totul a pornit din dorința de a râmâne acasă și de a demonstra că afacerile din Moldova pot fi prospere”, mărturisește Dorina. Prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, tânăra a procurat sistemul de suport pentru livada de cireși, care este foarte important pentru o livadă superintensivă.
Republica Moldova are forma unui strugure pe harta lumii, deci nu este de mirare că, găzduiește unele dintre cele mai frumoase podgorii din Europa. Acest lucru este demonstrat și de către agricultorii de la Cooperativa „Agro-Căinari”, unde crește și rodește o plantație tânără de viță-de-vie. Cu ajutorul proiectului „Livada Moldovei”, agricultorii au asigurat plantația сu un sistem de irigare.
„Sistemul Pergola ne permite să adunăm o roadă de aproximativ 30-45 tone la hectar, față de un sistem clasic care poate oferi o roadă de 10-12 tone la hectar”, mărturisește unul dintre fondatorii cooperativei, Roman Sava. „Clima ne ajută, condițiile sunt bune, oamenii sunt harnici. E nevoie de dorință și finanțare. Dar cred că e real de a face agricultură în Republica Moldova”, adaugă Roman Sava.
Producătorii planifică să vândă prima roadă pe piața internă, însă pentru urmatoarele recolte vor să o exportare și peste hotarele țării.
O plantație mai nouă pentru Republica Moldova, dar la fel de importantă și atractivă a devenit cultivarea cătinei, aroniei și afinelor. Familia Toma produce aceste pomușoare pe o suprafață de 14 hectare, fiind susținuți de „Livada Moldovei”.
„Livada Moldovei ne-a acordat un suport financiar, mai ales că am importat puieții din România și Polonia. Totodată, am reușit să instalăm un sistem de irigare performant”, relatează agricultorul.
De asemea, în ultimii ani, sectorul turistic a devenit o industrie de o mare importanță pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Proiectul „Livada Moldovei” susținut de UE și BEI contribuie la finanțarea agroturismului în inima Codrilor, masiv forestier din Republica Moldova, situat la aproximativ 50 km de Chișinău. În această zonă frumoasă, Tatiana Malîi intenționează să deschidă o agropensiune turistică care să corespundă necesităților celor care îi vizitau restaurantul: „Ideea a venit în primul rând de la clienți, de la cerințele lor de a se odihni într-o zonă ecologică pură, liniștită, la care să le putem oferi și o mâncare tradițională, autentică, naturală, chiar crescută de noi”.
Noua agro-pensiune își propune să satisfacă toate necesitățile turiștilor în căutarea unei oaze de liniște și autenticitate . Miza cea mare este pusă pe locul în care este amplasată, dar și pe serviciile care vor fi puse la dispoziția vizitatorilor.
Proiectul „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de către BEI care a devenit operațională în anul 2016. Creditele proiectului vin cu asistență sub formă de consultanță la elaborarea proiectelor investiționale, dar și suport tehnologic. Beneficiarii proiectului pot fi persoane juridice care doresc să implementeze un proiect investițional în sectorul horticol și activitățile sale conexe.
- Laboratoare UTM & UASM in domeniul horticol, agrar si ingineria alimentara, dotate din bani europeni
- Plantatie de catina: Afacerea familiei Toma, finantata din bani europeni
- O agropensiune turistică va apărea în viitorul apropiat în inima Codrilor
- Vita-de-vie, ingrijita de agricultorii din Cainari, devine mai roditoare cu suportul UE
- Dorina Tataru - îmblânzitoarea livezilor de acasă
- Cooltivăm #1 Ecaterina Vasilachi
- Cooltivam #2 Maxim Burlacu