Finanțarea oferită de Uniunea Europeană prin Programul PARE 1+1, în care fiece leu investit din remitențe este completat de un leu în calitate de grant, susține activitatea de întreprinzător desfășurată în zonele rurale din Republica Moldova. Doar 2 din mai multe istorii de succes includ 2 familii care se ocupă cu oieritul și creșterea iepurilor.
Familia Viscun din Rezina, un mic oraș situat pe malul Nistrului, a început o afacere de creștere a iepurilor. Inițial, Olesea Viscun a lansat afacerea de una singură, soțul ei muncind peste hotare pentru a edifica un cuib familial. Când Programul PARE 1+1 le-a acordat un grant, ei au reușit să procure cuști pentru iepuri și materialele de construcții necesare pentru a finisa ocolul. În prezent, Olesea combină activitatea sa didactică cu noul rol de întreprinzătoare. Ea s-a pregătit pentru noua provocare participând la câteva ateliere de lucru organizate de ODIMM cu sprijinul UE în cadrul Inițiativei EU4Business. La fel, Olesea a participat la un atelier de lucru pentru reproducerea iepurilor. Este o muncă grea și dificilă, însă calea către succes este clară.
Inițiativa EU4Business a fost exact elementul necesar pentru a convinge un tânăr să privească cu încredere spre viitor. Vasile Bilba din satul Valea Perjei raionul Cimișlia, situat la sud de Chișinău, a început afacerea de creștere a oilor – ocupație tradițională în regiune mai bine de un mileniu. De asemenea, Bilba și-a propus să comercializeze produse din lapte și carne de oaie în regiune. La început, avea circa 300 de oi de rasă moldovenească. Ulterior, a investit în oi de rasă franțuzească Lacaune, care au o productivitate sporită comparativ cu cele de rasă autohtonă. Vasile spune că acestea aduc mai mult profit. Mama lui Vasile muncește peste hotare și, datorită remitențelor ei, Vasile a devenit eligibil pentru Programul PARE 1+1 gestionat de ODIMM.
Grantul l-a ajutat pe Bilba să cumpere oi și o instalație de muls. Finanțarea din partea UE i-a oferit încredere într-un viitor mai prosper pentru afacerea sa. Pe lângă automatizarea procesului de muls, Bilba și-a dorit să introducă o nouă metodă de îngrijire a oilor. Astfel, în loc să scoată oile la pășunile tradiționale deschise, Vasile le ține în ocol. Potrivit afirmațiilor acestuia, atunci când pasc pe imaș oile consumă multă energie, fapt ce le reduce productivitatea.
Bilba a achiziționat și un granulator pentru procesarea eficientă a hranei. În prezent, el își dezvoltă afacerea cu optimism. Deocamdată, produsele din lapte și carne de oaie vor fi comercializate local. Însă Bilba are ambiția de a deschide în curând un magazin de brânzeturi, astfel încât să cucerească cu produsele sale cumpărătorii din regiune, dar și din toată țara.
Până în prezent, Programul PARE 1+1, cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei EU4Business, a alocat 367 milioane de lei (20,5 milioane de dolari SUA) cu 640 de moldoveni care se întorc acasă să-și lanseze afacerea de succes.