Într-o hală modestă din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, o familie de tineri antreprenori a decis să schimbe cursul propriei vieți și să contribuie la dezvoltarea comunității. Astfel a apărut „SRL BON AMI PLUS”, un brand local dedicat producerii de sucuri naturale, fără apă, zahăr sau aditivi, doar din fructe autohtone.
Fondatorul afacerii, Vladimir Burlac, a revenit acasă după finalizarea studiilor în străinătate. Acesta a pus bazele unei afaceri pornind de la o idee simplă: transformarea materiei prime locale într-un produs finit cu valoare adăugată.
„Afacerea am început-o acum patru ani, pornind de la o simplă idee de a transforma materia primă într-un produs finit, pentru a adăuga plus-valoare”, povestește antreprenorul. Totul a pornit cu un utilaj achiziționat din România, cu ajutorul căruia se produceau aproximativ 500 de litri de suc pe zi.
Astăzi, echipa are o capacitate de producere semnificativ mai mare, iar sucul „Dor” este prezent în peste 30 de cofetării și magazine specializate din Chișinău. Producția include sucuri naturale din mere, pere, gutui, prune sau căpșuni – toate obținute prin stoarcere directă, ușor pasteurizate la 80°C, pentru a păstra gustul autentic și nutrienții din fructe.
În 2024, prin intermediul Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 3.0, desfășurat în cadrul programului EU4Moldova: Comunități Locale, susținut de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat local prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Inima Nistrului” antreprenorul a procurat o transpaletă care a contribuit la eficientizarea activității.
„Cu ajutorul proiectului, am procurat o transpaletă care ne ajută la descărcarea merelor. Atunci când le aducem de la frigider, ele vin în containere de câte 300 – 350 kg, și până la procurarea acestui utilaj, le descărcam din mașină manual, ceea ce ne lua foarte mult timp”, relatează tânărul.
Echipamentele moderne au eficientizat întreg procesul de producere. După ce sunt descărcate, merele ajung în basculatorul de lăzi, care le răstoarnă automat. Urmează etapa de spălare și clătire, apoi merele sunt tocate și trimise în presa cu bandă, care extrage sucul. Hala este dotată cu echipamente curate și bine întreținute, precum stația de umplere și butoaiele din inox, elemente esențiale pentru menținerea calității sucului.
Planurile pentru viitor sunt clare și ambițioase. Familia Burlac își dorește un nou spațiu de producție, mai aproape de livezi, care să includă și un frigider modern pentru păstrarea fructelor, dar și extinderea livrărilor către grădinițele din raion.
„Vrem foarte mult ca acest spațiu să fie situat cât mai aproape de livezile noastre, ca drumul de la materia primă, de la măr, până la produsul finit, până la suc, să fie foarte scurt”, explică Vladimir.
Misiunea Cooperativei este una clară: promovarea calității și a producției oneste, cu respect față de consumatori și natură. Activitatea echipeinu este doar despre suc. Este despre valori și principii, acolo unde calitatea și producerea onestă sunt pe primul loc.
„Vreau să îndemn micii producători să aplice la diverse fonduri finanțate de Uniunea Europeană. Doar așa te poți dezvolta cu pași rapizi, ieșind la un alt nivel de dezvoltare, și doar așa vom putea ajunge la standardele europene”, concluzionează antreprenorul.
Prin implicare și perseverență, afacerea a devenit un exemplu de succes local, demonstrând că în satele Moldovei se poate produce cu suflet și pentru sănătate.