Istoria afacerii de producere a sacoșelor eco a început, odată cu adaptarea consumatorilor din Republica Moldova la standardele europene și a cunoscut o nouă etapă de dezvoltare, când datorită grantului obținut în cadrul liniei de creditare BERD – EU4Business, Denis Corabliov, proprietarul companiei Sacose.md a cumpărat o linie automatizată de producere, fapt ce l-a ajutat să-și diversifice serviciile.
O pistă de lansare pentru tinerii antreprenori din Republica Moldova
Programul Eu4Business oferă suport și încurajează antreprenorii mici și mijlocii să-și îmbunătățească calitatea produselor și să-și modernizeze serviciile. Potrivit lui Denis Corabliov, ideea sa de afacere a apărut odată cu interzicerea folosirii pungilor din plastic în Republica Moldova.
“Până nu demult, circulația pungilor din plastic reprezenta o anumită concurență sacoșelor eco, având un preț foarte mic, acum însă ne adaptăm standardelor europene, pungile eco au devenit populare”, afirmă Denis Corabliov.
“Cu ajutorul programului EU4Business am reușit să devenim mai competitivi și să automatizăm producția de pachete eco. Datorită liniei de creditare BERD – EU4Business, am reușit să achiziționăm linia automatizată de producere”, precizează Denis Corabliov.
Mai mult, impulsionați de sprijinul european, compania Sacose.md a reușit să-și mărească și capacitatea departamentului de producere, dar și și-a extins echipa de lucru.
“Am suplinit numărul de angajați cu trei persoane. Acum avem 20 de angajati, care muncesc zilnic cu multă dedicație”, susține Denis Corabliov.
Pandemia – criză transformată în avantaj
Începutul pandemiei a coincis cu extinderea liniei de producere achiziționate din grantul european și mărirea numărului de angajați, iar fondatorul companiei a trebuit să se reorienteze rapid și să întreprindă anumite măsuri de responsabilizare.
“Majoritatea clienților pe care îi aveam – companii de publicitate și de retail își suspendaseră activitatea, în urma restricțiilor anunțate de autorități. A trebuit să acționăm rapid, așa încât să păstrăm salariații și întreaga secție de confecții, dar și pentru a pune umărul la lupta împotriva Covid-19. Așa că am început să producem măști și halate de protecție”, povestește Denis Corabliov.
Tot în această perioadă, datorită capacității înalte de producere, Sacoșe.md a început să realizeze primele exporturi de echipamente medicale în țări precum Franța și Italia. Consumabilele sunt livrate prin intermediul distribuitorilor comerciali. În ceea ce privește producția de sacoșe, această rămâne a fi comercializată doar pe piața internă, în Republica Moldova.
Pentru compania Sacose.md viitorul se arată promițător. Denis Corabliov, planifică să achiziționeze utilaj pentru asigurarea materiei prime pentru piața internă, să faciliteze munca producătorilor autohtoni și să ofere produse mai diverse și accesibile la preț.