Afacere „delicioasă” în Republica Moldova: batoane nutritive și paste din nuci cu miere

Moldova
Afacere „delicioasă” în Republica Moldova: batoane nutritive și paste din nuci cu miere

Ion Dulgheru din satul Todirești, raionul Ungheni, este un tânăr antreprenor care a decis să își dezvolte o afacere în domeniul alimentației. Acesta gestionează o companie specializată în producerea batoanelor nutritive, paste din nuci cu miere și cremă cu fructe liofilizate.

„Suntem producători de dulciuri, batoane nutritive cu fulgi de ovăz, fructe uscate, semințe și miere. Am început activitatea ca și producători de miere și pe parcurs, ne-am propus să ne axăm pe o nișă mai specializată a produselor care conțin miere. Astfel, am hotărât să producem batoane nutritive, paste din nuci cu miere și cremă cu fructe liofilizate”, precizează antreprenorul.

La început, producea batonașele în condiții de casă, în bucătăria proprie. După ce a accesat un grant în România, s-a mutat acolo, unde a produs timp de trei ani batoane nutritive. Lucra în condiții puțin mai automatizate decât în bucătăria de acasă.

Ion Dulgheru este unul dintre cei 75 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni care a beneficiat de asistență financiară. În 2021, obosit să facă naveta la fiecare sfârșit de săptămână, Ion Dulgheru a decis să revină în Republica Moldova. Prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană  în cadrul inițiativei EU4Business și implementat de PNUD și UNICEF, Ion Dulgheru a obținut o asistență financiară în valoare de 30.000 euro, banii  fiind direcționați spre achiziția unei linii de împachetare, unui malaxor de capacitate mare și a camerelor frigorifice. 

„După trei ani de vânzări în România, a apărut oportunitatea de a beneficia de  o finanțare  în Republica Moldova, care ne-a permis să creștem capacitatea de producere, de la 2.000 de batoane pe lună, la 2.000 de batoane pe zi”, povestește producătorul.

„În cadrul acestui program, am procurat o linie de împachetare, un malaxor de capacitate mare și camere frigorifice, ceea ce ne permite să sporim cantitatea și calitatea produsului.”

Ion Dulgheru a reușit deja să facă primul export în România și pe viitor intenționează să acceseze și alte piețe europene. 

„La moment, am început să facem export în România și pe viitor planificăm să creștem cantitatea produselor, ajungând cu ele și în alte țări UE”, mărturisește tânărul.

***

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Valoarea totală a asistenței destinată mediului de afaceri este de aproximativ 1,7 mln. de euro pentru 75 de antreprenori  din regiunile Cahul și Ungheni.

Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
reject_all
accept_all