Ina Minciună este o meșteriță din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, care și-a transformat pasiunea pentru împletit și croșetat într-o afacere de succes. Ea și-a deschis un atelier, unde tricotează haine de lână și țese covoare din pâslă naturală de oaie.
Ina a început să creeze primele sale articole în timp ce aștepta să devină mamă. Ea și-a expus creațiile pe rețelele sociale, a primit încurajări din partea comunității, ceea ce a motivat-o să continue. În 2019, pentru a participa la proiecte, Ina și-a înregistrat întreprinderea și a dezvoltat-o treptat.
„Ideea de a apela la proiecte mi-a venit în 2019, atunci când am și devenit meșter popular. Astfel, am participat în diverse proiecte și încetul cu încetul, am început să-mi dezvolt afacerea și activitatea mea”, povestește tânăra antreprenoare.
Ina Minciună este membră a clusterului turistic „VIA Cahul”, susținut financiar de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Datorită programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, Ina Minciună a beneficiat de un suport financiar de 2.500 euro. Cu fondurile obținute, a investit în echipamente esențiale pentru meșteșugul său, o mașină de împletit și una de împâslire a lânii. În plus, meșterița a adus îmbunătățiri și casei sale rurale, procurând leagăne, bănci, mobilier de terasă, o pergolă, astfel creând un mediu propice atât pentru procesul creativ, cât și pentru primirea vizitatorilor – împreună cu familia sa prestează servicii turistice pentru localnici și cei de peste hotare.
„Datorită susținerii UE, am procurat mobilier de grădină”, relatează Ina Minciună. „Fiind o familie muncitoare și cu multe idei, suntem diversificați în trei activități. Eu sunt în activitatea de artizanat, soțul este vinificator. Mama soacră deține un atelier gastronomic”.
Familia Minciună este un exemplu că oamenii care muncesc mult și pun suflet în ceea ce fac reușesc să-și transforme ideile în afaceri prospere, astfel contribuind la promovarea tradițiilor locale și a meșteșugurilor tradiționale.
„Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru că ne oferă posibilitatea să ne putem ideile în practică și să dezvoltăm afaceri acasă. Îndemn oamenii să contribuie la dezvoltarea localităților, pentru că avem cu ce ne mândri și pentru că cu toții vrem să trăim la noi acasă”, subliniază Ina Minciună.
***
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Valoarea totală a asistenței destinată mediului de afaceri este de aproximativ 1,7 mln. de euro pentru 75 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni.
Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat de PNUD și UNICEF.