Tradițiile meșteșugărești păstrate și valorificate în Ungheni

Moldova
Tradițiile meșteșugărești păstrate și valorificate în Ungheni

Programele de finanţate ale Uniunii Europene pot transforma ideile antreprenorilor din Republica Moldova în afaceri de succes.  „EU4Moldova: Regiuni-cheie” - este un astfel de program destinat celor care planifică să-şi iniţieze sau extindă afacerile în regiunile Cahul și Ungheni.

Printre afacerile susținute de Uniunea Europeană se numără și cele meșteșugărești.

Afacere „brodată” cu fonduri europene

Liliana Starciuc este un meşter popular din orașul Ungheni. O pasionează meșteșugul tradițional încă din copilărie, iar dragostea față de broderie, croșetat și țesut e moștenită de la bunica.

Bunica mea pe timpuri țesea și broda, la fel și mămica, croșeta, broda, și noi la fel, copii mici fiind. Orice început e greu, așa spun alții. Pentru mine nu a fost greu, nu am avut această senzație.”, mărturisește antreprenoarea.

În 2018 a decis să investească într-o activitate de suflet, care va aduce bucurie și oamenilor din raion. Femeia creează ii, cămăși și rochii tradiționale. Datorită Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4business și implementat de PNUD și UNICEF, Liliana Starciuc a beneficiat în 2020 de un suport financiar în valoare de 25.000 euro. Grație suportului, antreprenoarea a reușit să-și automatizeze activitatea, ceea ce i-a permis să creeze locuri de muncă, dar și să termine comenzile într-un timp mai scurt. Cu acești bani, Liliana Starciuc a procurat patru mașini de cusut de ultimă generație și reușește să brodeze ii în doar câteva zile. Aşa are mai mult timp pentru a crea şi concepe noi modele.

„Suportul EU4Business m-a ajutat foarte mult, pentru că o lucrare care o brodez 3-5 luni manual, chiar şi mai mult timp, la maşină timp de 3-4 zile deja lucrarea este gata.”, povestește Liliana.

Atelierul Lilianei Starciuc este un spațiu atractiv inclusiv pentru turiștii care vizitează orașul Ungheni și sunt interesați de cultura și tradițiile din regiune. Creațiile Lilianei Starciuc au ajuns dincolo de hotarele Republicii Moldova, fiind apreciate atât de clienții din Republica Moldova, cât și de peste hotare.

Afacere specializată în restaurarea și producerea lucrărilor din lemn

Maxim Rusnac este un antreprenor pasionat de lemn din satul Floreni, raionul Ungheni. După 19 ani petrecuți peste hotarele țării, Maxim a revenit acasă pentru a-și lansa propria afacere. În 2022 a pus bazele unui atelier specializat în restaurarea și producerea lucrărilor din lemn.

Tânărul a deprins meseria de tâmplar în copilărie, la început fiind un hobby, iar ulterior a devenit o profesie. Acum, Maxim este mândru că dezvoltă o afacere în localitatea sa de baștină.

Antreprenorul realizează din lemn: icoane, miniaturi de troițe, mese, butoaie, porți, trofee personalizate, tacuri de biliard, suvenire.

Cu suportul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană în carul inițiativei EU4Business, Maxim Rusnac a beneficiat de un grant în valoare de 25 000 euro, bani care au permis dotarea atelierului cu strunguri și echipamente pentru șlefuirea lemnului.

“Datorită grantului, am reușit să creăm acasă lucrări de artă, și să reînviem tradițiile care din păcate se uită, ca să putem lăsa copiilor și nepoților noștri o istorie bogată și frumoasă!”, mărturisește tânărul.

Pe viitor, el dorește să-și extindă afacerea, să aibă mai mulți angajați și să-și optimizeze producția.

“Planific să organizez cursuri interactive și evenimente tematice pentru tineri și copii”, subliniază Maxim. “Astfel îi voi motiva să activeze în domeniul meșteșugăritului.”

***

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri este de aproximativ 1,7 mln. de euro pentru 75 de granturi în regiunile Cahul și Ungheni.

Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). 

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
reject_all
accept_all