Summitul Parteneriatului estic: cooperare viitoare pentru beneficii reale

Armenia Azerbaidjan Georgia Moldova Ucraina
Summitul Parteneriatului estic: cooperare viitoare pentru beneficii reale

Al cincilea summit al Parteneriatului estic (EaP) va avea loc la Bruxelles vineri, 24 noiembrie, reunind șefi de stat și de guvern din statele membre ale UE și din cele șase țări membre ale Parteneriatului estic. Printre domeniile prioritare care vor fi discutate se numără dezvoltarea economică și oportunitățile de piață mai bune.

Liderii vor anticipa cooperarea viitoare, trecând totodată în revistă realizările înregistrate de la summitul trecut, desfășurat în 2015 la Riga, cu accent pe beneficiile tangibile oferite cetățenilor celor șase țări din cadrul Parteneriatului estic.

La summit se vor discuta modalități de a consolida mai departe cooperarea în cele patru domenii prioritare convenite la Riga:

  • economie mai puternică: dezvoltarea economică și îmbunătățirea oportunităților de pe piață;
  • guvernanță mai puternică: consolidarea instituțiilor și a bunei guvernanțe;
  • conectivitate mai puternică: consolidarea interconexiunilor, în special în domeniul transporturilor și al energiei; și
  • societate mai puternică: creșterea mobilității și a contactelor interumane.

UE a identificat 20 de rezultate pentru 2020 în aceste patru domenii, într-un document de lucru intitulat „Parteneriatul estic – Axarea pe principalele priorități și rezultate”. Raportul a fost prezentat prima dată în decembrie 2016 și revizuit în iunie 2017.

În cadrul celor 20 de rezultate pentru 2020, UE se angajează să intensifice acțiunile privind dezvoltarea economică și oportunitățile de pe piață prin sprijinirea țărilor partenere în următoarele domenii:

  • crearea unor economii diversificate și dinamice pentru a crea locuri de muncă în sectoare noi, a atrage investiții și a încuraja capacitatea de angajare a oamenilor;

  • stabilitatea macroeconomică;

  • facilitarea înaintării procesului de tranziție economică pentru a crea un mediu atractiv și condiții echitabile pentru investiții și afaceri, precum și pentru a spori capacitatea țărilor partenere de a valorifica oportunitățile de schimburi comerciale cu UE și între ele.

Parteneriatul estic a fost lansat în 2009 pentru a promova asocierea politică și integrarea economică între UE și cele șase țări membre ale Parteneriatului estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. 

În cadrul inițiativei sale EU4Business, UE canalizează asistență pentru sectorul privat din țările membre ale Parteneriatului estic, făcând demersuri pentru ameliorarea climatului de afaceri, oferind consultanță de afaceri profesionistă și îmbunătățind accesul IMM-urilor la finanțare. Inițiativa urmărește deblocarea potențialului uriaș al IMM-urilor din regiune, impulsionând astfel creșterea economică și creând locuri de muncă.

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
reject_all
accept_all