Republica Moldova: Comisarul salută reformele și intensificarea comerțului cu UE

Moldova
Republica Moldova: Comisarul salută reformele și intensificarea comerțului cu UE

Comerțul între UE și Republica Moldova a continuat să se intensifice de la intrarea în vigoare a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC) între cele două țări, a declarat comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, într-un discurs adresat Asociației Businessului European la Chișinău, în 6 noiembrie 2017.

Comerțul bilateral continuă să se intensifice – Republica Moldova se bazează acum pe UE pentru 66 % din exporturile sale. Importurile UE din Republica Moldova au crescut cu peste 15 % de la intrarea în vigoare a ZLSAC. Iar tendința este și mai pronunțată în prima jumătate a anului, cu o majorare care se ridică la 20 %”, a afirmat comisarul. 

Cecilia Malmström a salutat progresul realizat în ceea ce privește adoptarea documentelor de planificare în materie de politică și a legislației în domenii esențiale pentru facilitarea exporturilor Republicii Moldova către UE, precum măsurile sanitare și fitosanitare, barierele tehnice întâmpinate în calea comerțului și procedurile vamale.

Amintind câteva exemple, comisarul a declarat că în decursul ultimului an, Republica Moldova:

  • a adoptat foi de parcurs pentru reforme ale sistemului privind siguranța alimentară și reglementări și standarde tehnice legate de siguranța bunurilor industriale;
  • a demarat lucrări pentru adoptarea unui nou cod vamal aliniat la UE;
  • a adoptat o foaie de parcurs cuprinzătoare în materie de reforme legislative și instituționale în ceea ce privește achizițiile publice.

Aceste reforme vor duce atât la apropierea de standardele UE, cât și la economisirea banilor contribuabililor”, a declarat Malmström.

Punerea în aplicare de noi legi

Malmström a afirmat că în prezent, în centrul atenției ar trebui să fie punerea în aplicare și respectarea noilor legi, ceea ce nu se poate realiza în mod adecvat fără consolidarea instituțiilor în ceea ce privește personalul, remunerația și codul de conduită. „Din acest motiv, în acest an, am urmărit îndeaproape reforma cuprinzătoare a administrației publice și a funcțiilor publice moldovene.

Potrivit comisarului UE pentru comerț, încă mai sunt necesare eforturi pentru a valorifica pe deplin avantajele acordului de asociere, care sporește accesul la piața UE pentru producătorii și exportatorii din Republica Moldova și atrage noi investiții din UE și internaționale. 

Mă gândesc în special la reforma privind siguranța alimentară, care, odată pusă în aplicare în mod adecvat, va permite Republicii Moldova să exporte produsele sale agricole, cu precădere produsele de origine animală, către UE și alte piețe externe, totodată aducând beneficii consumatorilor locali prin sporirea calității alimentelor.

Comisarul a declarat că știe cu ce dificultăți se confruntă o parte din producătorii din Republica Moldova în ceea ce privește adaptarea la standardele de calitate ale UE sau identificarea clienților pe piețele UE.

Cu toate acestea, sunt încrezătoare că acest aspect se va ameliora în timp, pe măsură ce agenții economici vor cunoaște mai bine piața UE și își vor adapta produsele la cerințele pieței. Promovarea afacerii și îmbunătățirea competențelor de marketing sunt soluția adecvată.

Sprijin din partea UE pentru IMM-uri

Din 2009, în contextul inițiativei EU4Business, UE a oferit sprijin financiar pentru 5 000 de întreprinderi din Republica Moldova și a sprijinit crearea de locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii. „Vom continua, desigur, în contextul Programului de asociere și al noului cadru unic de sprijin, să oferim asistență financiară și tehnică substanțială pentru a spori capacitatea de export a întreprinderilor din Republica Moldova și a dezvolta sectorul privat nu doar în Chișinău, ci și în zona rurală”, a afirmat Malmström.

Aceasta a accentuat și importanța climatului de afaceri și a statului de drept.

Climatul de afaceri nu depinde doar de procese de înregistrare mai ușoare sau inspecții simplificate ale întreprinderilor, ci și, într-o mai mare măsură, de instituții consolidate care apără statul de drept și asigură condiții de concurență echitabile pentru toate întreprinderile și cetățenii în egală măsură. Principiul integrității și al transparenței trebuie respectat, mai presus de toate, de autorități, care ar trebui să ofere un exemplu.

Potrivit lui Malmström, din cauza absenței reformelor în aceste domenii nu s-a atins nivelul potențial de investiții străine directe, care sunt necesare pentru a moderniza și diversifica economia. „Urmărirea demersurilor de combatere a corupției, asigurarea stabilității politice și a previzibilității și îmbunătățirea accesului la finanțare ar atrage, cu siguranță, mai mulți investitori.

Comisarul a descris acordul de asociere și ZLSAC ca fiind baza parteneriatului reciproc între UE și Republica Moldova: „Este vorba despre economie și, bineînțeles, comerț, dar și despre îmbunătățirea vieții cetățenilor. În mod fundamental, este vorba despre valori comune precum democrația, drepturile umane, statul de drept și combaterea corupției. Este cu precădere un instrument pentru apropierea popoarelor – de fapt, aceasta reprezintă cea mai bună parte.

Pe parcursul vizitei sale la Chișinău, comisarul UE pentru comerț a participat și la lansarea unui nou proiect finanțat de UE pentru vizibilitatea și comunicarea acțiunilor legate de punerea în aplicare a AA/ZLSAC. Malmström a subliniat importanța unei comunicări mai bune în jurul ZLSAC, declarând că antreprenorii adesea nu cunoșteau suficient ZLSAC și avantajele acesteia și nici oportunitățile de finanțare disponibile, ceea ce îi împiedica să valorifice noile oportunități.

Trade Commissioner's speech

Press release

Cookie-Urile
Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza o experiență mult mai bună de navigare. Aflați mai multe
reject_all
accept_all