În cadrul conferinței organizate în luna mai cu ocazia aniversării Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova, participanților li s-a prezentat o retrospectivă a proiectelor și a programelor implementate de organizație în această perioadă.
ODIMM a contribuit la reformarea cadrului de reglementare al țării, la promovarea accesului pe piață, la dezvoltarea capitalului uman și la facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare. În plus, activitatea organizației a vizat și promovarea educației și formării.
Pentru a încuraja întreprinderile cu profil agricol din Republica Moldova, echipa proiectului „Asistență tehnică pentru implementarea zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC/DCFTA)” a publicat, împreună cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), raportul „Impactul după 2 ani de implementare a DCFTA între Uniunea Europeană și Republica Moldova asupra comerțului cu produse agricole și agroalimentare”.
Publicația prezintă o evaluare cuprinzătoare a impactului acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC/DCFTA) asupra evoluției cantitative și calitative a exporturilor și a importurilor de produse agricole și agroalimentare, precum și asupra reorientării geografice a acestora în relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu UE. „Unul dintre impacturile majore ale DCFTA a fost reducerea tarifelor și alinierea standardelor comerciale agricole la cele ale Uniunii Europene. Acest fapt a determinat creșterea cu peste 25 % a produselor agricole din Republica Moldova în 2016 față de anul 2014”, potrivit studiului.