You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.
Sus

O fermă de porci ar putea avea un venit mai mare dacă porcii se află într-o stare de bună dispoziție - este ideea unui tânăr care locuiește în Speia, o localitate de pe râul Nistru, amplasată la est de capitala Moldovei, Chișinău. În acest sens, un împrumut oferit de inițiativa EU4Business prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, l-a ajutat pe Vitali Radulov să-și pună în practică ideea. Datorită finanțării de 10.000 de euro, tânărul fermier a cumpărat din Olanda porci cu puțină grăsime. Când și-a lansat afacerea, avea 120 de porci, astăzi, el deține o fermă cu 1.500 capete.

Vitali susține că folosește doar produse naturale în alimentație: cerealele sunt cultivate de către fermieri pe câmpurile din vecinătate, iar soia este importată din Ucraina. Calitatea ecologică a cărnii de porc a fost confirmată și de angajații fermei.

Temperatura nepotrivită, insuficiența alimentelor și a apei sau chiar amestecul greșit de furaje sunt factori care stresează porcii. Conform afirmațiilor proprietarului, porcii „nefericiți” mănâncă, dar nu cresc în greutate așa cum ar trebui. În medie, „ratează” câte 20 de grame pe zi. Ținând cont de numărul de capete și de zilele în care ar trebui să ajungă la greutatea optimă pentru vânzare — vorbim despre 3 000 de kilograme sau circa 4 000 de euro.

Pentru a se asigura că acest lucru nu se întâmplă, fermierul face tot posibilul ca animalele să fie calme. Acesta le oferă acces continuu la hrană și apă, menține o temperatură constantă și spală regulat podeaua.

Periodic, Vitali chiar le pune muzică și le organizează jocuri. A inventat un fel de joc de fotbal pentru animalele hiperactive. Pentru a evita ca aceștia să se rănească reciproc, le aruncă sticle din plastic umplute cu pietre. Toate aceste eforturi sunt pentru a păstra calmul porcilor și pentru a crește în greutate.

Soția lui Vitali vinde carne la piață. Majoritatea porcilor sunt livrați direct de la fermă, iar cererea este suficient de mare pentru ca familia Radulov să nu colaboreze cu fabricile de mezeluri pentru moment. Cu toate acestea, el speră să extindă vânzările pe malul drept al Nistrului și să dubleze capacitatea fermei, deoarece cererea de carne de porc este în creștere.

Vitali continuă să învețe din experiența colegilor săi de pe malul drept al râului și din Ucraina și visează să viziteze ferma olandeză de la care și-a cumpărat porcii.

Inițiativa EU4Business, prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a susținut peste 70 de tineri din ambele părți ale Nistrului să inițieze o afacere și să genereze aproximativ 350 noi locuri de muncă.

CELE MAI RECENTE ISTORII DE SUCCES
27.01.2021
Regina Naturii este un cunoscut producător de miere naturală, fără aditivi, din Republica Moldova, care s-a poziționat drept lider pe piața locală și cea externă.
22.11.2020
A început afacerea cu jucării de lemn din perioada studenției și până acum a bucurat zeci de copii și părinți cu creațiile sale. Igor Hîncu este fondatorul companiei EduJoc, care s-a remarcat pe piața din Republica Moldova prin viziunea sa neordinară față de producția companiei și prin demonstrarea spiritului civic de fiecare dată când societatea avea nevoie.
20.10.2020
Majoritatea cultivatorilor locali de levănțică au încheiat lucrările de recoltare, cu excepția câtorva câmpuri din nordul țării, unde întârzierea este provocată de ploi. Fermierii cu plantații tinere au recoltat cu până la 30% mai puține flori decât în 2019, iar cei cu plante care au peste 10 ani - au recoltat cu practic 50% mai puțin față de recolta din anul precedent.