You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.
Sus

Valorificarea puterii vânzării online de textile în perioada pandemiei coronavirusului

Anume lucrurile mici întotdeauna fac diferența cea mare. Culoarea potrivită a șosetelor poate crea o ținută atrăgătoare, o pernă moale poate adăuga comoditate canapelei, iar șervețelele elegante pot face dintr-o simplă masă de dineu o ambianță sofisticată.

Această filosofie a fost forța motrice, care a stat la baza celor trei decenii de succes ai companiei Ponti pe piața Moldovei. Cunoscutul producător de textile, care a beneficiat de sprijin din partea BERD și a Uniunii Europene (UE), oferă o gamă vastă de bunuri clienților săi fideli, de la șosete multicolore și ciorapi la modă până la lucruri esențiale pentru casă cum ar fi fețe de masă, șervețele, pernuțe decorative, șorțuri și multe altele.

Compania a avut începuturi modeste. Dacă ar fi să dăm 30 de ani înapoi, am găsi un mic atelier în Chișinău, unde erau tricotate primele șosete de o mână de angajați. Astăzi compania a crescut în unul din principalii producători din Moldova și a devenit brandul de încredere al femeilor, bărbaților și copiilor.

„Produsele noastre sunt făcute cu dragoste. Pentru textilele pentru casă folosim materiale frumoase, naturale, cum ar fi inul și bumbacul. Ele creează senzația de confort și comoditate, atunci când decorează bucătării, living-uri sau odăile copiilor”, susține Natalia Coșulean, directorul comercial la Ponti.

Cu ușurință pot fi observate magazine mici Ponti în Chișinău, Bălți, Soroca și Orhei. Produsele Ponti apar și în centrele comerciale și mall-urile din toată țara. Însă, ceea ce-i lipsea companiei doar câțiva ani în urmă era o prezență solidă online și o platformă de comerț electronic.

Programul BERD Consultanță pentru micul business cu finanțare din partea UE prin intermediul inițiativei sale EU4Business, a oferit sprijin companiei în integrarea marketingului pe canalele online și rețelele de socializare în strategia sa comercială.

Dincolo de cărămizi și ciment

Comerțul electronic este, fără îndoială, unul din sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume. Pandemia de coronavirus a dus potențialul acestuia la noi înălțimi, ajungând la milioanele de persoane închise în case în toată lumea.

„Când am început lucrul la acest proiect, scopul nostru principal a fost să împrospătăm identitatea brandului nostru și să ajungem la mai mulți clienți prin intermediul unui site nou și a unei campanii atrăgătoare pe rețelele de socializare”, susține Natalia.

Pentru a ieși în evidență și a-și găsi avantajul competitiv în sfera online, care devine din ce în ce mai aglomerată, a fost creat un nou album al brandului pentru a ajusta identitatea deosebită și memorabilă a brandului producătorului. Site-ul nou stilat incorporează sisteme de plăți online și este ușor navigabil. Este optimizat pentru acces ușor de pe telefon mobil și tabletă – cele mai convenabile modalități de cumpărare pentru generația mileniului, care sunt buni cunoscători ai tehnologiilor.

„Datorită noului site, clienții noștri fideli pot cumpăra online produsele cunoscute și îndrăgite de ei de ani buni. Noul site ne-a ajutat să lansăm și produse noi”, spune Natalia.

Când măsurile de carantină au ajuns și în Moldova, compania Ponti era pregătită cu noul site și o campanie captivantă pe rețelele de socializare. Compania a continuat să activeze și să furnizeze produse clienților săi loiali pe parcursul acestei perioade turbulente.

„Produsele noastre textile pot fi cadouri excelente. În timpul pandemiei, când toate magazinele erau închise, un gest plin de grijă era să expediezi o frumoasă față de masă sau șorț unui prieten”, adaugă Natalia.

Mai mult, după ce proiectul a fost încheiat, la începutul lunii martie, compania și-a mărit numărul de personal și rulajul cu 55 procente. Următorul pas mare pentru companie va fi familiarizarea persoanelor de peste hotarele Moldovei cu produsele sale, iar vânzările online ar putea și aici să pice la țanc.

„Demult am visat să vindem produse peste hotarele Moldovei. Acum, putem face asta în sfârșit! Un brand bun și un site bun creează o afacere de succes”, afirmă Natalia. 

Până în prezent, peste 250 de companii mici și mijlocii au beneficiat de programul BERD Consultanță pentru micul business, finanțat de UE în Moldova.

CELE MAI RECENTE ISTORII DE SUCCES
24.01.2020
VASCONI este un brand vestimentar local care a reușit să se dezvolte datorită unui împrumut oferit de BERD în cadrul inițiativei EU4Business. Compania a primit o finanțare de 20.000 euro, ceea ce a contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea unei afaceri moderne și tehnologizate, cu 114 angajați.
22.04.2019
Proiectarea și construirea propriei case este un vis pentru mulți, însă din cauza milioanelor de decizii care trebuie luate, acesta se poate transforma într-un coșmar.
22.01.2019
Chiar și în cele mai propice timpuri poate fi dificil să obții fondurile necesare pentru a crea sau a dezvolta o întreprindere mică sau mijlocie. Iar în Republica Moldova, acest lucru poate fi deosebit de dificil. Dar oare se schimbă lucrurile?