You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.
Sus

Constantin Andriuță, din satul Șeptelici, de lângă Soroca, s-a bucurat mereu de succes în agricultură. Din 1996, când a absolvit studiile de agroeconomie, afacerea sa a crescut, iar el a reușit să își diversifice culturile, concentrându-se în mod deosebit pe horticultură. Acesta a plantat livezi de meri, peri, caiși, cireși, nuci și piersici, unindu-se în cele din urmă cu patru alte întreprinderi agricole pentru a crea cooperativa C.V.A. Virocagro.

„Deținem 63 de hectare de teren agricol. De asemenea, am concesionat pe termen lung aproximativ 350 de hectare. Producem anual peste 375 de tone de mere și pere. De asemenea, recoltăm aproximativ 161 de tone de prune și caise. Avem struguri, aproximativ 50 de hectare, precum și patru hectare de fructe de pădure. O mare problemă pentru noi a fost lipsa spațiilor de depozitare frigorifice”, a declarat Andriuță. „De aceea am decis să construim un depozit frigorific de 560 de tone.” În acest demers a intervenit ajutorul din partea EU4Business și a Băncii Europene de Investiții, prin proiectul „Livada Moldovei”.

Cu ajutorul proiectului „Livada Moldovei”, membrii cooperativei au investit peste 513 000 EUR – din care 256 000 EUR au provenit dintr-un împrumut contractat în cadrul proiectului.

Rata scăzută a dobânzii și timpul scurt necesar pentru accesarea creditului din partea Băncii Europene de Investiții au permis construirea rapidă a depozitului frigorific. Scutirea de taxe vamale și aplicarea cotei zero de TVA, precum și termenul lung pentru care a fost contractat creditul fac ca finanțarea oferită în cadrul proiectului să fie atractivă pentru horticultori.

Depozitul frigorific le permite fermelor să își crească veniturile, deoarece nu mai depind de intermediari. Prin asemenea investiții, fructele produse în Republica Moldova încep să ajungă pe piețe din Uniunea Europeană. Aplicarea tehnologiilor moderne sporește competitivitatea produselor horticole și oferă perspective clare pentru dezvoltarea sectorului.

Cu ajutorul împrumutului, Andriuță a reușit și să achiziționeze utilaje performante, pentru a asigura dezvoltarea afacerii sale – ceea ce a dus la crearea de locuri de muncă suplimentare: „Am angajat 11 oameni, pe lângă cei 39 care lucrau deja în compania noastră. Le plătesc un salariu decent, care le și asigură o sursă de venit sustenabilă aici, în orașul nostru”, declară acesta.

Ca parte a proiectului de investiții, cooperativa a plantat încă 25 de hectare de livezi, Andriuță sperând ca acestea să producă fructe peste trei sau patru ani.

Infrastructura nouă este vitală pentru a putea valorifica această creștere: „Sunt sigur că fără investițiile pe care le-am realizat în infrastructura postrecoltare, adică depozite frigorifice, linii de sortare și de ambalare etc., ne-ar fi fost foarte greu să facem față concurenței acerbe de pe piață.”

„Investițiile pe care le-am realizat ne-au scos din cercul vicios al dependenței de intermediari”, adaugă acesta. „De exemplu, anul trecut, fiindcă nu aveam depozitul frigorific, am fost nevoit să vând mere din livadă la prețul de numai 5 lei. Dacă aș fi avut depozitul frigorific, le-aș fi putut vinde, după doar o lună de depozitare, la un preț de 11 lei kilogramul.”

Livada Moldovei face parte din inițiativa Est ZLSAC finanțată de UE, pusă în aplicare de guvernul Republicii Moldova și de Banca Europeană de Investiții în cadrul inițiativei EU4Business.

Inițiativa Est ZLSAC – finanțată de UE în cadrul inițiativei EU4Business – vizează consolidarea dezvoltării economice în țările care au semnat un acord de asociere cu UE – și anume Georgia, Republica Moldova și Ucraina – prin oferirea de sprijin financiar și tehnic specific întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din aceste trei țări.

CELE MAI RECENTE ISTORII DE SUCCES
15.06.2020
Anume lucrurile mici întotdeauna fac diferența cea mare. Culoarea potrivită a șosetelor poate crea o ținută atrăgătoare, o pernă moale poate adăuga comoditate canapelei, iar șervețelele elegante pot face dintr-o simplă masă de dineu o ambianță sofisticată.
24.01.2020
VASCONI este un brand vestimentar local care a reușit să se dezvolte datorită unui împrumut oferit de BERD în cadrul inițiativei EU4Business. Compania a primit o finanțare de 20.000 euro, ceea ce a contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea unei afaceri moderne și tehnologizate, cu 114 angajați.
22.04.2019
Proiectarea și construirea propriei case este un vis pentru mulți, însă din cauza milioanelor de decizii care trebuie luate, acesta se poate transforma într-un coșmar.